Теми статей
Обрати теми

Платникам ПДВ: унесено поправки до ПДВ-звітності та не лише

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Поправки, унесені Мінфіном до Порядку № 21*, Порядку № 1307** і Положення № 1130***, виправляють помилки, допущені в цих документах раніше. Однак є й приємні новини. Розглянемо їх по черзі.

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

*** Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.14 р. № 1130.

Податкові накладні (ПН). Тут на вас чекають усього дві зміни:

1. Можливість складання зведених ПН за постачаннями, що мають безперервний або ритмічний характер, для постачальників електричної та/або теплової енергії, вугілля та/або продуктів його збагачення тепер прописана і в Порядку № 1307.

Нагадаємо, що на сьогодні про таку можливість можна довідатися тільки з п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

2. Підкориговано період, протягом якого можна виписувати такі ПН. Так, якщо зараз ідеться про складання зведеної ПН за підсумками місяця, то в новій редакції Порядку № 1307 акцент робиться на «період, за який складається така податкова накладна, протягом такого місяця». Тобто зведену ПН можна складати щотижня, щодекади тощо.

ПДВ-звітність. А ось тут уже більше приємних сюрпризів. Так:

1. Додаток Д2 втратить нещасливу графу 2 «Платник податку — покупець (індивідуальний податковий номер)».

Тобто для розшифровки від’ємного значення (ВЗ) з ряд. 21 ПДВ-декларації буде достатньо вказати суму ВЗ і період його виникнення (без розподілу за контрагентами).

І це, погодьтеся, не може не тішити.

2. Додаток Д3 обзавівся ще однією таблицею, яка називатиметься «Розшифровка суми податку, фактично сплаченої у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України».

Складатиметься вона з шести граф, у яких потрібно буде вказати ІПН постачальника, період виникнення від’ємного значення (ВЗ), безпосередньо суму ВЗ і ту частину, яка була сплачена. Тобто фактично розшифрувати значення ряд. 2 з таблиці 1 цього самого додатка.

Таким чином, «сушитимуть голову» з розшифровкою ВЗ за контрагентами тільки платники ПДВ, які заявили бюджетне відшкодування.

3. З додатка Д5 зникнуть непотрібні рядки «300000000000» і «500000000000» таблиці 1 і рядок «усього за основною ставкою та ставкою 7 таблиці 2.

4. У додатку ДС9 буде вирішене питання визначення меж податкового періоду. Так, у примітці «*» зникне вказівка на включення до нього поточного звітного періоду.

5. У додатку ДС10 буде виправлена помилка в назві ряд. 11.1 таблиці 2 і ряд. 11.1 таблиці 3. Нагадаємо, що зараз форма ДС10 радить переносити до вказаних рядків значення з таблиці 1 (а не з таблиць 2 і 3 відповідно) попередніх звітних періодів.

Увага! Зміни до форми ПДВ-декларації набудуть чинності з дня опублікування наказу. Отже, якщо цей документ встигнуть надрукувати вже в червні, то оновлені форми потрібно буде використовувати тільки при складанні липневої ПДВ-звітності.

ПДВ-реєстрація. Поправки, унесені до Положення № 1130, стосуються реєстраційних документів.

Нагадаємо, що при поданні заяви за формою № 1-ПДВ у п. 5 необхідно вказувати причину ПДВ-реєстрації. Повний перелік таких причин наведений у доповненні до Реєстраційної заяви.

Тепер же у примітці «***» заяви чітко буде прописано, що подавати таке доповнення разом із формою № 1-ПДВ не потрібно.

Аналогічне уточнення зроблене і для Заяви на анулювання ПДВ-реєстрації за формою № 3-ПДВ.

Наказ діє з дня опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі