22.08.2016

Валютний контроль: нові послаблення від Нацбанку

Постанова Правління Нацбанку від 11.08.16 р. № 368 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»

Постановою, що коментується, Нацбанк продовжує запроваджувати послаблення в системі валютного регулювання та контролю за зовнішньоекономічними операціями резидентів.

Так, цією постановою:

• дозволено уповноваженому банку купувати іноземну валюту та здійснювати інші операції на підставі оригіналів відповідних документів (у тому числі електронних документів) або копій в електронній/паперовій формі з оригіналів документів на паперових носіях інформації. Ці зміни пов’язані з нещодавнім впровадженням Нацбанком електронного документообороту при купівлі та продажу інвалюти (див. «БТ», 2016, № 33, с. 4);

• при здійсненні авансових платежів в інвалюті за імпорт товару за ЗЕД-договором, загальна вартість якого перевищує 1 млн дол. США, не доведеться проводити підтвердження акредитиву в першокласних банках, якщо фінансування імпорту товарів здійснюється за участю іноземного експортно-кредитного агентства, країна реєстрації якого належить до країн, що мають офіційну рейтингову оцінку не нижче категорії А;

• спрощено порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів. А саме відтепер, щоб зареєструвати договір про отримання кредиту в нерезидента, позичальнику слід подати повідомлення про договір на паперовому носії чи у вигляді електронного документа і оригінал/копію договору (разом з оригіналами/копіями інших додаткових угод/договорів, документів, які стосуються реалізації договору та здійснення валютних операцій за договором). При цьому копії документів можуть створюватися резидентом-позичальником у паперовій або електронній формі. Раніше подавалися тільки оригінали.

Постанова, що коментується, чинна з 18.08.16 р.