Теми статей
Обрати теми

Купівля та перерахування інвалюти: електронний документообіг

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Анатолій БОБРО

Постановою, що коментується, Нацбанк уніс зміни до низки своїх нормативно-правових актів, зокрема до Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою Правління НБУ від 10.08.05 р. № 281. Загалом новації надають можливість банкам та їх клієнтам застосовувати сучасні комунікаційні технології та електронні документи під час купівлі і перерахування інвалюти. Це прискорить обслуговування клієнтів банками у валютних операціях.

Банки зможуть здійснювати купівлю, обмін та перерахування інвалюти для клієнтів на підставі не лише оригіналів документів, як було раніше, а й їх копій. При цьому як оригінали, так і копії документів клієнти зможуть подавати до банку в електронній та/або в паперовій формі на власний розсуд.

Копії документів в електронній формі створюються клієнтом шляхом сканування з оригіналу документа на паперовому носії інформації та засвідчуються електронним цифровим підписом клієнта (для юридичних осіб — підписом уповноваженої особи). Електронні копії документів можуть подаватися засобами програмно-технічного комплексу «клієнт-банк», «клієнт-Інтернет-банк» тощо.

Копії документів у паперовій формі засвідчуються підписом клієнта (для юросіб-резидентів — підписом керівника або заступника керівника) і відбитком його печатки (за наявності).

Вимога щодо подання лише оригіналів зберігається виключно стосовно документів про джерела походження гривні для фізичних осіб — нерезидентів.

Постанова № 366 набрала чинності з 12.08.16 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі