05.12.2016

Календар тижня

7 ГРУДНЯ (СЕРЕДА)

Закінчується строк подання:

  • звіту з праці (ф. № 1-ПВ, місячна) за січень — листопад 2016 року.

9 ГРУДНЯ (П’ЯТНИЦЯ)

Закінчується строк подання:

  • звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв оптовиками (ф. № 1-ОА) та роздрібними торговцями (ф. № 1-РА) за листопад 2016 року*;
  • звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів оптовиками (ф. № 1-ОТ) та роздрібними торговцями (ф. № 1-РТ) за листопад 2016 року*;

* 10.11.16 р. Держрегуляторна служба повідомила, що дію форм звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв роздрібними торговцями (ф. № 1-РА) та звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів роздрібними торговцями (ф. № 1-РТ) призупинено з 05.09.16 р. Однак податківці цей факт ігнорують. Тому до того часу, поки податківці не визнають, що ці форми є недіючими, радимо все одно їх подавати (див. також «БТ», 2016, № 47, с. 9).

  • звітів за формами № 1-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації спирту», № 2-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв», № 3-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів» за листопад 2016 року виробниками спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів відповідно.

15 ГРУДНЯ (ЧЕТВЕР)

Закінчується строк подання:

  • звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (ЗВР-1) і Довідки про використані розрахункові книжки за листопад 2016 року.

16 ГРУДНЯ (П’ЯТНИЦЯ)

Закінчується строк подання:

  • заяви про перехід з I кварталу 2017 року на спрощену систему оподаткування. До заяви потрібно додати Розрахунок доходу за попередній календарний рік. Якщо йдеться про суб’єкта, який хоче перейти до групи 3 на ставку ЄП 3 %, то в цей самий строк потрібно подати заяву на ПДВ-реєстрацію;
  • заяви про добровільну зміну групи платників ЄП або про перехід «всередині» однієї групи на іншу ставку ЄП (без/з ПДВ). Якщо відбувається перехід на ставку ЄП з ПДВ, у цей самий строк подається заява на ПДВ-реєстрацію.

Календарні нотатки

Сьогодні розглянемо питання, що турбує усіх суб’єктів господарювання, які переходять на спрощену систему податку з I кварталу 2017 року: чи можна подати заяву на реєстрацію єдиноподатником в електронній формі?

Для переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву (коли її слід подати, див. вище).

Така заява подається за вибором платника податків в один із таких способів ( п.п. 298.1.1 ПКУ):

• особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

• надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

• засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації ЕЦП.

Тому на перший погляд здається, що перепон для цього не існує.

Водночас контролери визнають (див. категорію 108.01.01 ЗІР ДФСУ), що подати таку заяву в електронному вигляді на сьогодні неможливо. Справа в тому, що можливість подання такої заяви засобами електронного зв’язку в електронній формі наразі не реалізовано.

Таким чином, через відсутність технічних можливостей подати заяву на реєстрацію єдиноподатником в електронній формі неможливо. Тож доведеться подати заяву до контролюючого органу особисто або поштою.