19.12.2016

Нова декларація з акцизного податку: податківці пояснюють правила заповнення

Лист ДФСУ від 09.12.16 р. № 3923/7/99-99-15-03-03-17

Нещодавно Мінфін наказом від 26.09.16 р. № 841 (див. «БТ», 2016, № 48, с. 4) виклав у новій редакції форму декларації акцизного податку (далі — декларація з АП). У листі, що коментується, ДФСУ пояснила, на що слід звернути увагу при її заповненні.

Нову форму декларації з АП платники вперше подають за грудень 2016 року, тобто не пізніше 20.01.17 р. Отже, контролери дотримуються «букви закону», а саме вимог п. 46.6 ПКУ (згаданий наказ опублікований 22.11.16 р.).

Щодо нововведень у самій звітності, то слід звернути увагу на два нові додатки.

1. Додаток 11 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального відповідно до підпункту 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу».

Уже давно до платників АП віднесено осіб, які реалізують пальне ( п.п. 212.1.15 ПКУ). Але у «старій» формі декларації не було окремого місця для розрахунку розміру АП такими платниками. Тепер для такого розрахунку призначено цей додаток.

Його обов’язково заповнюватимуть усі платники АП (юридичні та фізичні особи) з реалізації пального (у тому числі виробники) незалежно від того, був у звітному періоді у них об’єкт оподаткування чи ні.

Увага! При розрахунку АП у додатку 11 слід враховувати залишки пального на початок звітного періоду. Для таких даних передбачена гр. 3. У попередній формі декларації з АП такої інформації не було (раніше в декларації з АП така інформація не вказувалася). Тому при заповненні декларації за грудень 2016 року контролери рекомендують для заповнення гр. 3 додатка 11 (обсяг залишків пального на 01.12.16 р.) брати дані із Системи електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП). Їх зазначають у розрізі відповідних кодів товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД. А в наступних періодах вже можна буде переносити дані із попередньої звітності.

Суму податкового зобов’язання, розраховану у гр. 20 додатка 11, переносять до рядка В2, яким доповнено розділ В декларації.

2. Додаток 9 «Заява про порушення особою, яка реалізує пальне, порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної / розрахунку коригування».

Цей додаток платники паливного акцизу подаватимуть разом із декларацією для того, щоб поскаржитись на контрагента. Додаток 9 попередньої редакції декларації став додатком 10 нової форми.

Крім того, у форму декларації з АП внесено і такі зміни:

• з метою уникнення помилок при заповненні декларації з нумерації розділів вилучено літеру «Ґ», у зв’язку з чим розділ «Ґ» став розділом «Д», відповідно розділ «Д» став розділом «Е»;

• додаток 1 до декларації доповнено новою графою 17. У ній платники АП вказуватимуть суму АП, сплаченого із підакцизної сировини, яка використана при виробництві пального. На розмір такого податку зменшуватимуть суму АП до сплати. Сума АП, вказана у цій графі, переноситься до рядка В 11.2, яким доповнено розділ В декларації, і враховується при коригуванні податкового зобов’язання з АП.

До відома! Для кожного випадку виготовлення пального із використанням підакцизної сировини подається окремий розрахунок згідно з додатком 1 до декларації;

• додаток 6 викладено у новій редакції. Тепер він складається з двох розділів: розділ I заповнюватимуть роздрібні торговці, які здійснюють роздрібну торгівлю пивом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюном та промисловими замінниками тютюну, а розділ II — роздрібні торговці паливом.

Додаток 6 заповнюється окремо для кожного місця здійснення реалізації підакцизних товарів з обов’язковим зазначенням відповідного коду органу місцевого самоврядування за КОАТУУ.

До інших додатків внесені лише деякі «косметичні» зміни і уточнення.