Теми статей
Обрати теми

Нова форма декларації акцизного податку: новації з паливного і роздрібного акцизів

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Ушакова Лілія, Нестеренко Максим

Наказом, що коментується, Мінфін виклав у новій редакції форму Декларації акцизного податку і Порядок її заповнення та подання.

Ці оновлення найбільше зацікавлять суб’єктів господарювання, які (1) реалізують паливо (платники паливного акцизу) та (2) здійснюють роздрібний продаж підакцизних товарів (платники роздрібного акцизу). Коротко розглянемо ці нововведення.

Паливний акциз. Суб’єкти господарювання, які є платниками паливного акцизу, будуть розраховувати розмір податкових зобов’язань в оновленому розділі В «Податкові зобов’язання з реалізації пального». У цей розділ нарешті включено рядки, які допоможуть суб’єкту господарювання, орієнтуючись на їх назви, розрахувати розмір паливного акцизу. Так, відтепер:

• у рядку В1 платник паливного акцизу буде вказувати дані про операції з реалізації виробленого в Україні пального, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними;

• у рядку В2 відображатимуться операції з реалізації «лівого» пального (понад обсяги отриманого від інших платників імпортованого чи виробленого пального) відповідно до п.п. 213.1.12 ПКУ. Для заповнення цього рядка передбачено новий додаток 11. Він дає змогу розрахувати розмір акцизного податку в розрізі окремих видів пального (кодів товару згідно з УКТ ЗЕД);

• у рядку В5 вказують обсяги втраченого пального, що перевищують встановлені норми втрат, тощо.

Також заслуговує на увагу поява нового додатка 9 «Заява про порушення особою, яка реалізує пальне, порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної / розрахунку коригування» до декларації. Його будуть подавати платники паливного акцизу разом із декларацією для того, щоб поскаржитись на контрагента, який не хоче реєструвати акцизну накладну або виправляти помилку, допущену у ній.

Роздрібний акциз. Значних новацій зазнав і розділ, передбачений для роздрібних торговців підакцизними товарами.

Перше, на що слід звернути увагу, так це на те, що розраховувати розмір акцизу роздрібні торговці будуть у розділі Д (раніше для цього використовували розділ Ґ).

Зазнала змін не тільки назва розділу, а і його наповнення. У ньому потрібно відображати лише дані щодо реалізованих у роздрібній торговельній мережі товарів у розрізі окремих точок продажу. Раніше вказували дані як у розрізі торгових точок, так і в розрізі окремих видів реалізованих підакцизних товарів за період.

Дані щодо реалізації відповідних видів підакцизних товарів в розрізі торгових точок, що розміщені в одному адміністративно-територіальному об’єднанні (один код згідно з КОАТУУ), ви будете зазначати в окремому додатку 6 до декларації. Підсумкові дані щодо реалізації підакцизних товарів із цього додатка переноситимуться до розділу Д. Тобто відтепер, щоб відзвітувати з роздрібного акцизу, суб’єкту господарювання потрібно заповнити розділ Д декларації і додаток 6 до неї. Кількість таких додатків буде дорівнювати кількості торговельних точок, що знаходяться в одному районі.

Наказ, що коментується, набрав чинність з 22.11.16 р. Враховуючи це, а також правила введення в дію нових форм звітності, що прописані у п. 46.6 ПКУ, вперше оновлену форму декларації з акцизного податку слід подати за грудень 2016 року (у січні 2017 року).

Водночас податківці часто ігнорують ці вимоги. Тому не виключено, що подавати цю форму доведеться вже за листопад 2016 року. Поки що з цього приводу фіскали жодних роз’яснень не давали. Тому залишається лише чекати на появу їх офіційної позиції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі