22.02.2016

Декомунізація-перереєстрація: коли потрібно та не потрібно «змінюватися» у податківців

Чи потрібно суб’єкту господарювання вносити зміни до своїх облікових даних, якщо населений пункт, в якому він зареєстрований, перейменований у зв’язку із декомунізацією?

Нещодавно «великі» податківці (лист МГУ ДФС  Центральний офіс з обслуговування великих платників податків від 03.02.16 р. № 2375/10/28-10-06-11 // «БТ», 2016,  7, с. 8) зауважили, що юрособі потрібно провести держреєстрацію змін, а також унести зміни до ліцензії та документів на РРО у зв’язку з перейменуванням вулиці, на якій зареєстровано таке підприємство.

Тепер з’явилася консультація у ЗІР ДФСУ, в якій податківці повідомили також про те, що їх (податковий орган) потрібно відвідати, щоб повідомити про зміни у своїх облікових даних.

Таким чином, уносити зміни до реєстраційних даних усе ж таки потрібно. Причому, зверніть увагу, це робиться з ініціативи самого госпсуб’єкта, держреєстратор самостійно дані не змінює.

Згідно з  п. 66.1 ПКУ підставами для внесення змін до облікових даних цих платників податків є, зокрема:

• інформація органів державної реєстрації;

• документально підтверджена інформація, що надається платниками податків.

У разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, які подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців і громадських формувань (далі — ЄДР), і змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний подати до контролюючого органу, в якому його взято на обліку, уточнені документи протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів ( п. 66.5 ПКУ).

Водночас в ЄДР містяться дані, зокрема, про місцезнаходження юрособи та фізособи-підприємця (місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв’язок з фізособою-підприємцем). Це зазначено у  ст. 9 Закону № 755*.

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.03.03 р. № 755-IV.

Також у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, які подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до ЄДР, і змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів надати до контролюючого органу уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік. Додаткова реєстраційна заява за формами № 1-ОПП, № 5-ОПП подається з позначкою «Зміни» або за формою № 1-РПП з позначкою «Перереєстрація, зміни» (п. 9.2 розд. IX Порядку № 1588**).

** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.11 р. № 1588 (у редакції наказу Мінфіну України від 22.04.14 р. № 462).

Висновок: у разі перейменування міста, вулиці та інших об’єктів топонімії платники податків:

• відомості про яких уключаються до ЄДР (ФОП, юрособи, громадські формування), коригують дані в ЄДР і не зобов’язані подавати інформацію податківцям. Простіше кажучи, достатньо повідомити держреєстратора. Для цього потрібно подати відповідні заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юрособу та фізособу-підприємця. Форми таких заяв затверджені наказом Мін’юсту від 06.01.16 р. № 15/5 («БТ», 2016,  4, с. 4);

• відомості про яких не включаються до ЄДР (наприклад, договори про спільну діяльність, військові частини), повинні подати заяву за формою № 1-ОПП або № 5-ОПП з інформацією про такі зміни до контролюючого органу за місцезнаходженням / місцем проживання.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, розміщеного на сайті ДФСУ (http://zir.minrd.gov.ua/, категорія 119.06)