Теми статей
Обрати теми

Держреєстраційні документи: прощавай, регкартко, вітаємо заяву

Жиленко Катерина
Наказ Мін’юсту України від 06.01.16 р. № 15/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань»

З першого дня нового року традиційно набуло чинності багато змін. Цього року новорічні зміни поширилися і на держреєстрацію бізнесу. Допоміг у цьому Закон України від 26.11.15 р. № 835-VIII, який виклав у новій редакції Закон про держреєстрацію юросіб, фізосіб-підприємців і громадських формувань («БТ», 2015, № 51, с. 5).

Для приведення у відповідність до нового Закону Мін’юст оновив і документи, що подаються для держреєстрації бізнесу та внесення змін до реєстраційних даних.

Головне нововведення: про реєстраційні картки можна забути. Їм на зміну прийшли заяви на реєстрацію. Причому одним документом тепер затверджені форми заяви на проведення реєстраційних дій юросіб, фізосіб-підприємців, а також громадських організацій, філій іноземних організацій і навіть державної символіки. А старі форми, затверджені наказами Мін’юсту «Про затвердження форм документів, надання (надсилання) яких установлено Законом України «Про громадські об’єднання» від 14.12.12 р. № 1842/5 і «Про затвердження форм реєстраційних карток» від 02.11.15 р. № 2140/5, скасували.

Отже, наказом затверджені форми на держреєстрацію:

• символіки юрособи або громадського об’єднання;

• відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації;

• громадського об’єднання;

• фізичної особи — підприємця та припинення підприємницької діяльності;

• створення юрособи і її ліквідації внаслідок реорганізації/ліквідації;

• переходу юрособи на діяльність за модельним статутом або власними установчими документами;

• створення відокремленого підрозділу юрособи;

• уключення даних про підприємство або підприємця до ЄДР (для юросіб і ФОП, зареєстрованих до 01.07.04 р., даних щодо яких немає в ЄДР);

• змін до даних щодо всіх зазначених суб’єктів, які містяться в ЄДР. Також зауважимо: якщо раніше внесення змін до відомостей ЄДР відрізнялося для варіантів, коли спочатку зміни потрібно було внести до статутних документів (якщо потрібно) і коли вони вносилися безпосередньо до ЄДР, то тепер такі зміни вносяться в однаковому порядку для обох варіантів.

Цікаво, що номерів у заяв немає. Тому доведеться орієнтуватися за назвами.

Також у наказі, що коментується, є відповіді на перехідні запитання:

• реєстраційні картки, подані до 01.01.16 р., розглядаються за правилами та у строки, що діяли на момент їх подання, тобто за старими правилами;

• до введення нових електронних сервісів виписки з ЄДР видаються в паперовій формі на аркушах формату А4 без використання спеціальних бланків, без проставляння підпису та печатки держреєстратора, а установчі документи юросіб оприлюднюються на веб-сайті Мін’юсту. Нагадаємо, що весь документообіг у сфері держреєстрації з 01.01.16 р. переведуть в електронний формат. Заявники отримають можливість вчинення реєстраційних дій і взаємодії з ЄДР через так званий персональний кабінет на порталі електронних сервісів. Також усі відомості ЄДР, крім (1) ІПН і (2) паспортних даних цих фізосіб, є повністю відкритими та загальнодоступними. З колишніх трьох форм видачі відомостей ЄДР (витяг, довідка та виписка) тепер передбачені тільки дві — витяг і виписка. Крім можливості доступу до такої інформації через портал електронних сервісів і через свій кабінет — до своїх документів з реєстраційної справи, можна отримати (як у електронній, так і в паперовій формах): виписку (для проставляння апостилю — у паперовій формі); витяг; будь-який документ з реєстраційної справи.

Наказ діє з 13.01.16 р. Тому саме з цієї дати слід застосовувати нові форми реєстраційних заяв.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі