11.07.2016

Штрафи за перекручення даних у «алкогольній» звітності

Які помилки, допущені у звіті про обсяги виробництва та/або обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, тягнуть за собою накладення штрафу як за подання звіту з недостовірними відомостями?

Відповідно до ч. 3 ст. 16 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР (далі — Закон № 481) суб’єкти господарювання, які отримали передбачені цим Законом ліцензії, подають до органу виконавчої влади, уповноваженого КМУ видавати такі ліцензії (ДФСУ), щомісяця до 10-го числа наступного місяця звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

До суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі неподання чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів у розмірі 17000 грн. ( абзац вісімнадцятий частини другої ст. 17 Закону № 481).

Отже, відображення у звіті недостовірних даних щодо обсягів виробництва та/або обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів вважається поданням звіту з недостовірними відомостями та тягне за собою накладення штрафу.

Крім того, відображення у звіті інформації щодо суб’єкта господарювання та/або його контрагентів, за якою неможливо однозначно ідентифікувати їх відношення до відображених обсягів виробництва та/або обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, також вважається поданням звіту з недостовірними відомостями.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 115.06