25.07.2016

Утилізуємо некондиційне насіння: правила ПДВ-обліку від ДФСУ

Лист ДФСУ від 09.06.16 р. № 12804/6/99-99-15-03-02-15

У листі, що коментується, податківці звернули увагу на податкові наслідки з ПДВ, які загрожують сільгосппідприємству, якщо придбане насіння стає некондиційним та утилізується.

Податківці наполягають, що коли сільгосппідприємство відобразило податковий кредит (ПК) з ПДВ за придбаним насінням, яке з часом (при зберіганні) стало некондиційним, то ви маєте:

нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ (ПЗ) на підставі п. 198.5 ПКУ, якщо вартість такого насіння не включається до вартості іншої готової продукції, операції з постачання якої підлягають оподаткуванню;

не нараховувати ПЗ з ПДВ, якщо вартість таких утилізованих товарів включається до вартості іншої готової продукції, операції з постачання якої підлягають оподаткуванню.

Такі висновки податківці без додаткових пояснень доволі складно прийняти. Хоча зерно істини в цьому є.

Розпочнемо з того, що запаси, які зберігаються на складі і визнаються некондиційними, жодне підприємство напряму не відносить до собівартості якоїсь продукції. Вартість таких запасів списують:

• у межах норм природного убутку — до складу загальновиробничих витрат (Дт 91);

• понаднормові втрати —до складу інших витрат операційної діяльності (Дт 949).

Виходячи з цього, на перший погляд здається, що оскільки некондиційне насіння до собівартості готової продукції напряму не може потрапити, то в будь-якому випадку вам доведеться нараховувати податкові зобов’язання у зв’язку із використанням у негосподарській діяльності (п.п. «г» п. 198.5 ПКУ) усього списаного насіння.

Але це лише перше враження. Якщо копнути глибше та розібратися з подальшим обліком витрат щодо списаного некондиційного насіння, то все стане зрозумілим.

Так, загальновиробничі витрати, в яких сидять витрати щодо списаного некондиційного насіння у межах природних втрат, сільгосппідприємство буде відносити до складу собівартості відповідних видів продукції рослинництва (Дт 23 — Кт 91).

Іншу ж частину вартості некондиційного насіння (понад межі природних втрат), яка була списана до складу інших витрат операційної діяльності (негосподарські витрати), буде просто списано на фінансовий результат (Дт 791 — Кт 949).

Отже, висновки листа, що коментується, можна звести до давно звичної позиції контролерів:

• на вартість запасів (насіння) в межах природних втрат нараховувати ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ не потрібно;

• на вартість насіння понад норми природних втрат слід нараховувати ПЗ згідно із п. 198.5 ПКУ, оскільки ця частина некондиційного насіння використана в операціях, які не є господарською діяльністю. Проводити таке нарахування потрібно для того, щоб компенсувати раніше відображений ПК.

Щоб нарахувати ПЗ, потрібно скласти зведену ПН не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, у якому було встановлено факт того, що насіння зіпсувалося понад межі природних втрат. І, звичайно ж, зареєструвати таку податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Звертаємо увагу! Оскільки в листі, що коментується, йдеться про сільгосппідприємства, які можуть перебувати на спецрежимі з ПДВ, то дані щодо нарахування ПЗ у таких платників слід відображати у загальній декларації з ПДВ (код 0110). А щоб уникнути дисбалансу у відображенні ПЗ і ПК у різних деклараціях, вам слід «перетягнути» із спецрежимної до загальної декларації з ПДВ ПК, що був сформований при придбанні такого насіння і включений до спецрежимної декларації. Робити такі маніпуляції ви будете через ряд. 13 ПДВ-декларації. У цьому рядку у спецрежимній декларації суму, яка підлягає перенесенню, зазначаєте зі знаком «-», а в загальній ПДВ-декларації — із знаком «+».

Крім того, слід врахувати, що ряд. 13 спецрежимної декларації повинен дорівнювати сумі значень ряд. 8 таблиць 1 — 3 додатка ДС10.