25.07.2016

Оптовий і роздрібний продаж алкоголю

Яким чином заповнюються звіти за ф. № 1-ОА та ф. № 1-РА, якщо суб’єкт господарювання купує алкогольні напої як оптовий покупець, а продає їх оптом та вроздріб на підставі відповідних ліцензій?

Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі (далі — Звіт за ф. № 1-ОА) подають суб’єкти господарювання, які одержали ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, до органів ДФСУ за основним місцем обліку в електронній формі.

Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі (далі — Звіт за ф. № 1-РА) подають суб’єкти господарювання, які одержали ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, до органів ДФСУ за основним місцем обліку в електронній формі.

Якщо у підприємства є ліцензії і на оптову, і на роздрібну торгівлю, то воно має подавати обидва звіти. При цьому у випадку придбання алкогольних напоїв як оптовий покупець, а реалізації їх як оптом, так і вроздріб, ці звіти заповнюють так:

• у гр. 9 розділу І Звіту за ф. № 1-ОА відображаються операції, які були здійснені за звітний місяць відповідно до зазначених ліцензій, в тому числі передача у власну роздрібну мережу. У розд. III «Перелік контрагентів, яким здійснювалася реалізація алкогольних напоїв» Звіту за ф. № 1-ОА вказують усіх контрагентів, зокрема дані власної роздрібної мережі;

• у гр. 4 Звіту за ф. № 1-РА суб’єкт господарювання, який здійснює роздрібну торгівлю алкогольними напоями, відображає обсяг придбання алкогольних напоїв усього за звітний період, зокрема від власної оптової мережі.

Звіти за ф. № 1-ОА та ф. № 1-РА подаються щомісячно, протягом дії відповідної ліцензії, навіть якщо не здійснювався рух алкогольних напоїв та на залишках не було продукції.