20.06.2016

Якщо потрібен РРО — то на кожній торговельній точці

Чи необхідно застосовувати РРО або РК і КОРО в усіх господиницях фізособі-підприємцю на єдиному податку (ФОП-ЄП), який реалізує пиво в одній зі своїх господиниць, якщо в інших він продає тільки супутні товари?

Реєстратори розрахункових операцій (РРО) не застосовують ФОП-ЄП груп 2 і 3 за умови, що обсяг доходу, отриманого ними протягом календарного року, не перевищує 1 млн грн. ( п. 296.10 ПКУ). У разі порушення порогового обсягу застосування РРО для ФОП-ЄП стає обов’язковим.

При цьому місцем проведення розрахунків буде ( ст. 2 Закону про РРО):

• місце, де здійснюються розрахунки з покупцем;

• місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг).

Незважаючи на те що пиво віднесене до алкогольних напоїв, ФОП-ЄП груп 2 і 3, які здійснюють роздрібну торгівлю пивом в пляшках і бляшанках, мають право проводити розрахункові операції без застосування РРО (застосовують РК і КОРО) до досягнення ними протягом календарного року обсягу доходу в розмірі 1 млн грн.*.

* З цим контролери погоджувалися і раніше (див. лист ДФСУ від 08.09.15 р. № 19201/6/99-95-42-01-16-01 // «БТ», 2015, № 38, с. 9).

Реалізація такими платниками алкогольних напоїв, у тому числі пива на розлив, можлива тільки за умови наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями і застосування РРО.

Висновок: якщо ФОП-ЄП групи 2 або 3 реалізує пиво тільки в одній з господиниць, то така особа зобов’язана проводити розрахункові операції в однаковому порядку в усіх структурних підрозділах, у тому числі застосовувати РРО або РК і КОРО. Оскільки законодавством передбачені РРО-вимоги щодо суб’єкта господарювання, а не до його структурних підрозділів.