14.03.2016

Постанова для «трудових» штрафів: у Держпраці — повний бойовий комплект

Наказ Мінсоцполітики України від 02.02.16 р. № 67 «Про затвердження форми постанови про накладення штрафу уповноваженими посадовими особами Державної служби України з питань праці»

Обіцяного три роки ждуть. Майже стільки ж довелося чекати від Мінсоцполітики форми постанови про накладення штрафів працівникам Держпраці.

Як ви знаєте, нещодавно з’явилися необхідні поправки в Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення*. Їх уніс Кабмін своєю постановою від 03.02.16 р. № 55 («БТ», 2016, № 7, с. 5). Завдяки цьому з’явився механізм накладення штрафів, прописаних у  ч. 2 ст. 265 КЗпП.

* Затверджено постановою КМУ від 17.07.13 р. № 509.

Тепер контролери готові до «бою»: у них є і норма КЗпП, і порядок накладення штрафів, і форма постанови для цього. Отже, будьте готові до «атак».

Нагадаємо: постанова про накладення штрафу складається у двох примірниках, один з яких залишається у Держпраці або в її територіальному органі, другий — надсилається протягом 3 днів суб’єктові господарювання чи роботодавцю, стосовно якого прийнято постанову, або видається його представникові, про що на ньому робиться відповідна позначка, засвідчена підписом такого представника.

Штраф потрібно сплатити протягом одного місяця з дня прийняття постанови про його накладення. Про сплату цього штрафу суб’єкт господарювання або роботодавець повідомляють Держпраці чи її територіальному органу — надсилаючи документ про оплату на зазначену в постанові адресу.

Якщо ви не згодні з рішенням контролерів, то постанова може бути оскаржена в судовому порядку.

Наказ діє з дня опублікування.