10.10.2016

Як погасити податковий борг за рахунок переплати на ПДВ-рахунку

Лист ДФСУ від 12.09.16 р. № 9587/П/99-99-15-03-02-14

У листі, що коментується, податківці розглянули можливість погашення податкового боргу з ПДВ за рахунок надміру зарахованих коштів у системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА).

Нагадаємо: під податковим боргом розуміють суму узгодженого грошового зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого у встановлений ПКУ строк, а також пеню, нараховану на суму такого грошового зобов’язання ( п.п. 14.1.175 ПКУ).

При цьому у зв’язку із запровадженням СЕА, у платників ПДВ міг з’явитися:

1. Податковий борг у СЕА. Для його погашення платнику ПДВ достатньо поповнити свій ПДВ-рахунок. У міру того як надходитимуть кошти на такий рахунок, Казначейство перерахує отримані грошові кошти до бюджету та зарахує в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ (п. 22 Порядку № 569*).

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

2. Податковий борг на бюджетному рахунку (за актами перевірки та уточнюючих розрахунків). А от для погашення такої заборгованості саме й можна скористатися надміру зарахованими коштами на ПДВ-рахунку. Але для цього слід правильно заповнити й подати додаток Д4 до ПДВ-декларації (детальніше — у «БТ», 2015, № 45, с. 41).

І не забувайте:

1. Скористатися переплатою ви зможете тільки за умови, якщо сума ПДВ, зазначена у виданих вами ПН, складених у звітному періоді та зареєстрованих в ЄРПН, не перевищить суму ПДВ-зобов’язань, задекларованих у ПДВ-декларації ( п. 2001.5 ПКУ).

2. Податковий борг, що виник внаслідок подання уточнених розрахунків, штрафних санкцій та пені, за рахунок переплати на електронному ПДВ-рахунку погашається не автоматично (п. 25 Порядку № 569), а тільки через подання додатка Д4.