19.09.2016

«Фальшиві» електронні гроші: на що слід звернути увагу!

Лист Нацбанку від 07.09.16 р. № 57-0002/75124

У листі, що коментується, Нацбанк пояснив законність надання комерційними агентами банків послуг з переказу коштів на поповнення «електронних гаманців» «Яндекс. Деньги», Webmoney, PerfectMoney тощо.

Приймання готівки від клієнтів для подальшого переказу безготівкових коштів для поповнення «електронних гаманців» за своєю суттю є операцією, яку здійснює агент з поповнення, а саме — надання засобів поповнення електронними грошима електронних пристроїв.

При цьому банк-емітент електронних грошей, оператор, комерційні агенти, торговці та користувачі зобов’язані здійснювати операції з електронними грошима відповідно до вимог Положення про електронні гроші в Україні, затвердженого постановою Правління Нацбанку від 04.11.10 р. № 48, інших нормативно-правових актів Нацбанку, умов укладених договорів та правил використання електронних грошей, узгоджених з Нацбанком.

На сьогоднішній день до нацбанку не зверталися банки України щодо узгодження правил використання електронних грошей «Яндекс. Деньги», Webmoney, PerfectMoney тощо, а також установи для узгодження умов та порядку діяльності систем «Яндекс. Деньги», Webmoney, PerfectMoney.

Нацбанк рекомендує посилити контроль за діяльністю комерційних агентів у частині надання ними послуг з переказу коштів на такі «електронні гаманці».

Якщо під час банківського контролю будуть виявлені суб’єкти господарювання — юрособи, які порушують порядок здійснення операцій з електронними грошима, то його посадові особи будуть притягнені до адмінвідповідальності згідно зі ст. 16314 КУпАП у вигляді штрафу від 1700 до 3400 грн. А також їм загрожує кримінальна відповідальність за неправомірний випуск або використання електронних грошей відповідно до ст. 200 Кримінального кодексу України.