03.04.2017

Податковий кредит при безкоштовному імпорті товарів

Який порядок формування податкового кредиту (ПК) з ПДВ при ввезенні на митну територію України товарів у разі їх безоплатного отримання?

ПК звітного періоду складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником ПДВ за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, впродовж звітного періоду, зокрема у зв’язку з ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України ( п. 198.3 ПКУ).

У разі імпорту товарів документом, що засвідчує право на віднесення сум ПДВ до ПК, вважається митна декларація ( п. 201.12 ПКУ). А датою віднесення сум ПДВ у ПК — дата сплати податку з податкових зобов’язань згідно з п. 187.8 ПКУ ( п. 198.2 ПКУ).

Базою обкладення ПДВ для імпортних товарів буде їх договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів з урахуванням мита й акцизного податку, які підлягають сплаті і включаються в ціну товарів ( п. 190.1 ПКУ).

Висновок: платник ПДВ включає суму ПДВ, сплачену при розмитненні імпортних товарів у разі їх безопплатного отримання, до складу ПК на підставі митної декларації, що підтверджує сплату податку.

При цьому він зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ) згідно з п. 198.5 ПКУ, скласти не пізніше за останній день звітного періоду і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну, якщо такі товари призначені / починають використовуватися в неоподатковуваних операціях або не в госпдіяльності такого платника ПДВ (окрім випадків, передбачених п. 189.9 ПКУ).

Зверніть увагу! Раніше податківці дозволяли не нараховувати ПЗ за безкоштовним імпортом за умови, що вартість отриманих товарів включається в собівартість поставлених товарів/послуг, які обкладаються ПДВ (див. «БТ», 2016, № 31, с. 31). Тепер такої вимоги вони не висувають.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.10