24.04.2017

Дивіденди: учора по 18, сьогодні по 9

Чи можна повернути переплачені суми ПДФО, нараховані за ставкою 18 % у 2017 році при виплаті дивідендів?

Ми вже писали про те, що в результаті технічної помилки законотворці відклали вступ половинної ставки ПДФО (9 %) для обкладення дивідендів, що виплачуються неплатниками податку на прибуток.

І ось, нарешті, ця помилка усунена Законом України від 23.03.17 р. № 1989-VIII (див. с. 5 цього номера). Причому «заднім» числом!

Що робити із цим щастям, якщо ви вже нарахували, виплатили дивіденди, а головне, утримали і сплатили з них ПДФО за ставкою 18 %? Вважаємо, що в такому разі вам потрібно провести добровільний перерахунок з ПДФО і визначити суму надмірно утриманого ПДФО.

У бухгалтерському обліку суму переплати ПДФО, що підлягає поверненню засновникові, відобразіть таким чином: Дт 671 — Кт 641/ПДФО методом «червоне сторно».

Далі (1) чекаєте, коли одержувачеві дивідендів будуть знову нараховані дивіденди і (2) на суму переплати, що виникла, зменшуєте суму нарахованого податкового зобов’язання за відповідний місяць.

Тобто просто взяти і повернути одержувачеві дивідендів надмірно утриманий податок не вийде. Тут працює «механізм зменшення зобов’язань»: є оподатковувані ПДФО доходи — на суму переплати зменшуйте зобов’язання, немає оподатковуваних доходів — чекайте, коли з’являться.

Результат перерахунку (переплати) відображайте в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, сформованому за той звітний квартал, у якому задіяли «механізм зменшення зобов’язань». Як саме? Показники граф 4а «Сума нарахованого податку» і 4 «Сума перерахованого податку» зменшуйте на суму «зарахованого» в цьому кварталі ПДФО.

Сподіваємося, що незабаром ДФСУ також висловить свою думку із цього питання.

Зазначимо, що суб’єкти господарювання — платники податку на прибуток обкладають «звичайні» дивіденди за ставкою 5 %. Тут без змін.