11.12.2017

Реконструкція промислової будівлі: чи діє звільнення від сплати податку на нерухомість?

Лист ДФСУ від 27.11.17 р. № 2717/ІПК/04-36-12-23-19

За загальним правилом не є об’єктом обкладення податком на нерухомість будівлі промисловості, зокрема, виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств (п.п. «є» п.п. 266.2.2 ПКУ).

Враховуючи це, у підприємства, яке придбало виробничі приміщення колишнього заводу (виробничі цехи, будівля заводоуправління, склади, гаражі, допоміжні приміщення: котельня, лабораторія, їдальня) виникли запитання:

• чи звільняється воно від сплати податку на нерухомість?

• з якого часу починає діяти звільнення, якщо перед тим як відновити виробництво у придбаних приміщеннях, їх планують реконструювати?

Відповідь на ці запитання надали контролери у листі, що коментується. Вони нагадали, що під звільнення потрапляють промислові будівлі, які:

1) класифікуються у підкласах 1251.1 — 1251.9 класу 1251 «Будівлі промислові» згідно з ДК 018-2000*;

* Державний класифікатор будівель та споруд ДК 018-2000, затверджений і введений в дію наказом Держстандарту України від 17.08.2000 р. № 507.

2) належать виключно промисловим підприємствам. До когорти цих підприємств, на їх думку, належать підприємства, які класифікуються у секціях B, C, D, E та F згідно з ДК 009:2010**.

** Про це податківці наголошували і раніше. (див. листи ГУ ДФС у Київській області від 09.09.16 р. № 2095/10/10-36-13-04 // «БТ», 2016, № 38, с. 7 та від 02.06.16 р. № 1236/10/10-36-13-04, а також консультацію у категорії 106.02 ЗІР ДФСУ).

Тому фіскали вважають, що коли підприємство, яке придбало промислові будівлі, є промисловим підприємством (має зазначенні коди КВЕД серед своїх видів діяльності) та приналежні йому об’єкти нерухомого майна класифікуються як промислові у розумінні ДК 018-2000, то воно має право на звільнення від сплати податку на нерухомість (ч. «є» п.п. 266.2.2 ПКУ).

Що стосується права на пільгу промислового підприємства, яке тимчасово не використовує промислові будівлі у виробництві (наприклад, реконструює їх), то, на думку податківців, пільга зі сплати податку на нерухомість у цей час не діє. Підставою для таких висновків контролери вбачають у тому, що пільга на час реконструкції таких будівель у ПКУ не передбачена.

Тобто податківці вважають, що для того, щоб отримати звільнення від сплати податку на нерухомість, потрібно, щоб промислові будівлі використовувалися у господарській діяльності підприємства.

На наш погляд, висновки податківців помилкові. Судіть самі:

1) підпункт «є» п.п. 266.2.2 ПКУ висуває лише одну вимогу щодо застосування пільги з податку на нерухомість — володіння нерухомістю, яку віднесено до будівель промисловості. Жодних інших вимог, чи то використання за призначенням, чи то тимчасове невикористання будівлі у госпдіяльності, в ПКУ немає;

2) якщо будівлю реконструюють, то говорити про те, що вона не використовується у госпдіяльності, не можна. Річ у тому, що під поняттям «господарська діяльність» розуміють діяльність суб’єктів господарювання, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямовану на отримання доходу (п.п. 14.1.36 ПКУ).

З цього випливає, що головним фактором, який свідчить, що будівля використовується у госпдіяльності, − є її використання, спрямоване на отримання доходу.

Тому якщо підприємство веде госпдіяльність у будівлі, що віднесена до об’єктів промисловості (несе витрати), але поки що не отримує від цього доходу, то таку будівлю слід вважати такою, що використовується у госпдіяльності. Річ у тому, що реконструкція будівлі відбувається саме для того, щоб підприємство отримало дохід у майбутньому.

Тому, на наш погляд, щоб не сплачувати податок на нерухомість за будівлі промисловості з моменту їх придбання, достатньо просто бути промисловим підприємством. Але за таку пільгу доведеться поборотись з контролерами. І, скоріше за все, у суді.