18.12.2017

Продаєте подарункові картки — нарахуйте ПДВ в загальному порядку

Лист ОВПП ДФС від 05.12.17 р. № 2815/ІПК/28-10-01-03-11

У листі, що коментується, податківці розглянули питання ПДВ-обкладення подарункових карток.

Нагадаємо суть проблеми. У момент отримання грошових коштів (авансу) постачальник не знає, який товар обере покупець. При цьому сама подарункова картка передається безкоштовно.

Тож висновок контролерів простий — операції з безкоштовного постачання іншим особам подарункових карток, що передбачають їх обмін на товари/послуги, обкладаються ПДВ у загальновстановленому порядку.

А це означає, що в разі продажу подарункової картки платник ПДВ повинен нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ). Причому вже на дату постачання (передачі) такої подарункової картки (а, по суті, за «першою подією» — датою отримання грошових коштів) (п. 187.1 ПКУ).

Відповідно, надалі при обміні такої картки на товари/послуги ПДВ-зобов’язання не виникають (див. лист ДФСУ від 21.10.16 р. № 22779/6/99-99-15-03-02-15 // «БТ», 2016, № 48, с. 7). Адже це буде вже «другою подією» за операцією.

Базою обкладення ПДВ буде номінал подарункової картки.

На жаль, податківці так і не розповіли, як заповнити податкову накладну (ПН) на таке постачання.

На наш погляд, у цьому випадку краще при виборі коду:

• або орієнтуватися на групу товарів, які можна буде придбати за допомогою такої картки, і вказати їх код УКТ ЗЕД;

• або обрати умовний код «00120» з переліку умовних кодів товарів, які застосовуються саме за відсутності кодів товарів в УКТ ЗЕД (опублікований на офіційному сайті ДФСУ*).

* http://sfs.gov.ua/http://sfs.gov.ua/ «Головна» → «Довідники, реєстри, переліки» → «Довідники» → «Довідник умовних кодів товарів».

Проте при безпосередньому обміні подарункової картки на конкретний товар у ПН доведеться підкоригувати обраний раніше код товару (чи замінити умовний код на реальний)**.

** Детальніше — у консультації «Оплата товарів подарунковим сертифікатом: який код УКТ ЗЕД обрати» // «БТ», 2017, № 21.