Теми статей
Обрати теми

Оплата товарів подарунковим сертифікатом: як скласти податкову накладну

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Ушакова Лілія, Нестеренко Максим

Продаж подарункових сертифікатів зараз не рідкість. Проте у випадку реалізації товарів/послуг за допомогою таких сертифікатів часто виникає запитання стосовно заповнення податкових накладних (ПН). Адже:

1. При внесенні покупцем оплати за сертифікат, що придбавається, продавець зобов’язаний вибити чек РРО, у якому буде зазначено назву, кількість і вартість проданих подарункових сертифікатів.

2. Згодом при обміні таких подарункових сертифікатів на товари (послуги) продавцю знову ж таки слід роздрукувати чек РРО, що підтвердить реалізацію таких товарів/послуг.

У разі постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачу, розрахунки за які здійснюються через касу/РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій, продавці товарів/послуг в основному складають підсумкові ПН (п. 201.4 ПКУ), а не виписують звичайні ПН на кожного неплатника. Ось тут і виникає проблема.

Адже підсумкові ПН заповнюються на підставі даних Z-звітів (пп. 8 і 12 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307). З цієї причини операція з реалізації товарів/послуг з використанням подарункового сертифіката ризикує потрапити двічі під обкладення ПДВ (у вигляді проданих сертифікатів та у вигляді відпущених товарів).

У листі, що коментується, податківці звертають увагу на те, що платник ПДВ зобов’язаний скласти ПН на дату «першої події» (п. 187.1 ПКУ):

• оприбутковування коштів у касі платника ПДВ (у разі постачання товарів/послуг за готівку)

• або на дату відвантаження товарів.

Тому в разі реалізації подарункового сертифіката в магазині роздрібної торгівлі з використанням РРО продавцю достатньо буде нарахувати податкові зобов’язання на дату оприбутковування коштів, сплачених за такий подарунковий сертифікат, у касі продавця («перша подія»).

Оплата таким сертифікатом придбаної продукції стане «другою подією», що не матиме жодних податкових наслідків у частині визначення ПДВ-зобов’язань.

Виходячи із зазначеного, продавцю слід:

1. Уключити суму реалізації подарункового сертифіката до підсумкової ПН на дату такої реалізації. Вона потрапить до загального рядка «Товари в асортименті» у гр. 2 розділу Б «Номенклатура товарів/послуг продавця» ПН.

2. Не включати вартість таких товарів/послуг до підсумкової ПН, складеної на дату фактичного продажу товарів/послуг з оплатою подарунковим сертифікатом (у разі, якщо вартість такої продукції дорівнює вартості подарункового сертифіката).

Якщо ж вартість товарів/послуг, оплачених подарунковим сертифікатом, перевищує вартість подарункового сертифіката, то різницю (доплату) слід відобразити в підсумковій ПН на дату фактичного отримання товарів/послуг з використанням подарункового сертифіката.

Якщо вартість товарів/послуг, оплачуваних подарунковим сертифікатом, менше вартості подарункового сертифіката, податкові зобов’язання, сформовані на дату реалізації подарункового сертифіката, не коригуються.

Адже різниця між вартістю такої продукції та вартістю подарункового сертифіката покупцю не повертається, а тому вважається, що продукція продана за вартістю, яка дорівнює вартості подарункового сертифіката.

Водночас не виключена ситуація, коли продавцю доведеться скласти окрему ПН (наприклад, якщо сертифікати купує платник ПДВ). У такому разі, на наш погляд, без коригування не обійтися.

Ураховуючи те, що в момент передоплати ще не буде відомо, який товар/послуга отримуватиметься, у номенклатурній гр. 2 ПН можна написати «подарунковий сертифікат» (лист ДПАУ від 31.07.08 р. № 354/4/17-0214).

У день обміну сертифіката на товар/послугу продавцю доведеться виписати розрахунок коригування і відкоригувати номенклатуру: замість сертифіката зазначити фактично поставлені товари/послуги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі