Теми статей
Обрати теми

Оплата товарів подарунковим сертифікатом: який код УКТ ЗЕД обрати

Кравченко Дар’я
Який код УКТ ЗЕД указувати в податковій накладній при оплаті товарів подарунковим сертифікатом?

Питання доволі цікаве. Адже починаючи з 01.01.17 р. в обов’язковому порядку при заповненні ПН слід указувати ( п.п. «і» п. 201.1 ПКУ):

• для будь-якого товару код згідно з УКТ ЗЕД;

• для будь-якої послуги — код згідно з Державним класифікатором продукції і послуг.

До 01.01.17 р. переживати не варто було. Платник ПДВ міг включити подарунковий сертифікат у «номенклатурну» гр. 2 щоденної ПН під загальною назвою «Товари в асортименті» без кодування. І все.

А як закодувати подарунковий сертифікат зараз? Адже:

• окремого коду УКТ ЗЕД для нього немає;

• при купівлі сертифіката ще не відомо, на який конкретно товар його обміняють.

Не вийде сховатися і за підсумковою ПН. Адже податківці наполегливо рекомендують при заповненні такої ПН (категорія 101.16 ЗІР ДФСУ):

• об’єднувати вітчизняні товари в групи, що відповідають певному коду товарів, і вказувати для них 4 перші цифри коду УКТ ЗЕД, установленого для такої групи;

• для імпортних і підакцизних товарів — вносити повні (10-значні) коди.

Залишити сертифікат без коду теж не вийде, оскільки Єдиний реєстр ПН не пропустить таку ПН на реєстрацію.

Як бути? Дотримувати Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД і орієнтуватися на матеріал, з якого зроблений такий сертифікат (папір, пластик)? Не логічно, адже:

• ціна такого шматка пластика як поліграфічної продукції є набагато меншою його номіналу (вартості товарів/послуг, які можна придбати за допомогою такого сертифіката);

• та і продаєте ви сертифікат не як товар, а фактично оформляєте передплату за товар/послугу, яку покупець обере пізніше.

На наш погляд, у цьому випадку краще при виборі коду:

• або орієнтуватися на групу товарів, які можна буде придбати за допомогою такого сертифіката, і відповідно вказати їх код УКТ ЗЕД. Наприклад, у гр. 2 ПН внести найменування «Подарунковий сертифікат на косметичну продукцію» (номіналом 500 грн.), а в гр. 3.1 — код УКТ ЗЕД «3304» («Косметичні препарати <…>»);

• або обрати умовний код «00120» з переліку умовних кодів товарів, які застосовуються якраз за відсутності кодів товарів в УКТ ЗЕД (опублікований на власному офіційному сайті ДФСУ*).

* http://sfs.gov.ua/ «Головна» → «Довідники, реєстри, переліки» → «Довідники» → «Довідник умовних кодів товарів».

Визначившись із кодом, заповніть ПН (звичайну або підсумкову) на дату «першої події» (дату продажу подарункового сертифіката).

При оплаті ж таким сертифікатом придбаної продукції («друга подія») жодних податкових наслідків у частині визначення ПДВ-зобов’язань для вас уже не буде (лист ДФСУ від 21.10.16 р. № 22779/6/99-99-15-03-02-15 // «БТ», 2016, № 48, с. 7).

Проте можливо доведеться підкоригувати обраний раніше код товару (чи замінити умовний код на реальний). Для цього складіть РК до виписаної раніше ПН (у такому ж порядку, як при виправленні помилки).

Крім того, якщо вартість товарів, сплачених подарунковим сертифікатом, перевищить вартість подарункового сертифіката, то на дату фактичного отримання товарів з використанням подарункового сертифіката на різницю (доплату) слід:

• або виписати ще одну звичайну ПН, у якій вказати реальний код УКТ ЗЕД товару, який не потрапив під дію подарункового сертифіката;

• або врахувати її при складанні підсумкової ПН у групі товарів з таким же кодом УКТ ЗЕД.

Якщо вартість товарів/послуг, оплачуваних подарунковим сертифікатом, виявиться меншою вартості подарункового сертифіката, податкові зобов’язання, сформовані на дату реалізації подарункового сертифіката, коригувати не потрібно. Адже різниця між вартістю такої продукції і вартістю подарункового сертифіката покупцеві не повертається, а тому вважається, що продукція продана за вартістю, яка дорівнює вартості подарункового сертифіката.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі