06.02.2017

Калейдоскоп документів

Нова статзвітність про вакансії

Мінсоцполітики оновило форму звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» та Порядок її заповнення.

Цю форму, як і раніше, подаватимуть роботодавці, тобто юрособи, фізособи-підприємці, які використовують працю найманих працівників. Її подаватимуть до центрів зайнятості. Але робити це слід відтепер не пізніше ніж через 3 робочі дні з дати відкриття вакансії. Раніше таку форму подавали не пізніше 10 робочих днів з дати відкриття вакансії.

Змін зазнала і сама форма. Так, зокрема, у першому розділі форми ви будете вказувати як загальний розмір зарплати (у тому числі премії, надбавки, інші заохочувальні та компенсаційні виплати), який виплачуватиметься за відповідною вакансією, а й окремо розмір основної зарплати.

(Наказ Мінсоцполітики від 05.12.16 р. № 1476, чинний з дня опублікування)

Граничні оптово-відпускні ціни на ліки

В кінці 2016 року Кабмін змінив підхід до державного регулювання граничних цін на лікарські засоби (див. «БТ», 2016, № 50, с. 4).

Тепер МОЗ буде визначати розмір граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби в межах референтних цін. Такі ціни розраховуються, спираючись на дані про ціни на лікарські засоби в сусідніх країнах (Польщі, Словаччині, Чехії, Латвії та Угорщині).

МОЗ затвердив Реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби станом на 16.01.17 р. У ньому вказано граничні оптово-відпускні ціни на лікарські засоби, які належним чином зареєстровані в Україні або внесені до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого постановою Кабміну від 25.03.09 р. № 333.

Водночас 01.02.17 р. Кабмін прийняв рішення відстрочити початок застосування референтних цін до 01.04.17 р. (http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=249706555&cat_id=244276429).

(Наказ МОЗ від 23.01.17 р. № 53, чинний з дня прийняття)

Дозвіл на роботу іноземця

Кабмін оновив Порядок видачі дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

Відповідно до цих змін відтепер:

1) для отримання дозволу на роботу іноземців роботодавець подає територіальному органу Державної служби зайнятості також довіреність, що посвідчує право особи представляти інтереси роботодавця із вчинення дій щодо оформлення дозволу, якщо такі дії вчиняє не керівник підприємства, установи, організації;

2) встановлено граничні межі, в які роботодавець має подати пакет документів для продовження дії дозволу на роботу іноземця. Подавати такі документи слід до територіального органу за своїм місцезнаходженням не пізніше ніж за 20 і не раніше ніж за 40 календарних днів до закінчення дії дозволу;

3) роботодавець зобов’язаний не пізніше ніж через 90 календарних днів починаючи з дати початку дії дозволу укласти з іноземцем чи особою без громадянства трудовий договір (контракт). До цього такого обмеження не існувало.

(Постанова Кабміну від 18.01.17 р. № 28, чинна з дня опублікування)

Реєстр заяв на відшкодування ПДВ

Кабмін затвердив Порядок ведення Мінфіном Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Дані до Реєстру будуть вносити автоматично на підставі баз даних ДФС та Казначейства.

При цьому заяви на отримання відшкодування вносяться до Реєстру протягом операційного дня їх отримання у хронологічному порядку надходження, а інформація про узгодженість бюджетного відшкодування та його суму — на наступний робочий день після виникнення такого випадку.

Оновлення даних Реєстру не здійснюється у вихідні, святкові та неробочі дні.

Новий Порядок почне діяти з 01.04.17 р. До цієї дати відшкодування ПДВ буде здійснюватись у порядку, що діяв до 1 січня 2017 року.

(Постанова Кабміну від 25.01.17 р. № 26, чинна з дня опублікування)