Теми статей
Обрати теми

Ціни на ліки: Кабмін затвердив новий порядок формування

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Постановою, що коментується, Кабмін змінив підхід до державного регулювання граничних цін на лікарські засоби.

Нові правила визначення таких цін поширюються на лікарські засоби, які відповідають хоча б одній із таких вимог:

1) належним чином зареєстровані в Україні:

2) внесені до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого постановою Кабміну від 25.03.09 р. № 333.

Зауважимо: це стосується всіх лікарських засобів, які містяться у цьому Переліку, в тому числі наркотичних, психотропних, прекурсорів та медичних газів. До цього на такі види лікарських засобів держрегулювання не поширювалося;

3) вартість яких відшкодовується під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму;

4) включені до переліку непатентованих міжнародних назв лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню.

Новий порядок регулювання цін не поширюється лише на продаж діючих речовин (субстанцій) та лікарських засобів, які виготовляються в аптеках за рецептами лікарів (магістральними формулами) та на замовлення лікувально-профілактичних закладів із дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин.

Із вищенаведеного випливає, що держрегулювання охоплює значно більший, ніж діє на сьогодні, перелік лікарських засобів.

Загалом новий механізм державного регулювання цін на лікарські засоби складатиметься з двох етапів:

1. Встановлення референтних цін на лікарські засоби.

Визначати такі ціни буде МОЗ. При цьому робити це він буде не виходячи з якихось своїх надуманих показників, а опираючись на дані про ціни на лікарські засоби в іноземних країнах. Для цього у додатку до постанови, що коментується, приведено Перелік країн, дані про ціни на лікарські засоби в яких і будь основою для визначення таких цін. До цього Переліку поки що входить 5 країн (Польща, Словакія, Чехія, Латвія та Угорщина).

Звертаємо увагу: в цих країнах ціна встановлюється або в їх національній валюті або в євро, тому розмір референтних цін буде залежати не тільки від зміни цін виробниками лікарських засобів, а й від зміни курсів валют по відношенню до гривні. Як така прив’язка вплине на ціни на лікарські засоби в Україні, покаже час.

2. Розрахунок граничних цін.

Правила розрахунку таких цін мають визначити МОЗ та Мінекономіки. Поки що вони не затверджені. Але загальний алгоритм розрахунку, виходячи з постанови, що коментується, відомий.

Спочатку МОЗ буде визначати в межах референтних цін розмір оптово-відпускних цін, а потім продавці ліків, як оптові так і роздрібні, мають скоригувати цю величину на граничну надбавку і визначати граничну ціну лікарських засобів. Правила визначення цієї надбавки має затвердити МОЗ. Тому доки він цього не зробить, говорити про зменшення чи збільшення ціни на ліки рано.

Нагадаємо, що на сьогодні розмір граничної постачальницько-збутової надбавки на держрегульовані ліки не може бути вище ніж 10 %, а граничної торговельної (роздрібної) надбавки — не вище ніж 25 % закупівельної (оптово-відпускної) ціни з урахуванням податків.

Водночас, на лікарські засоби, закупівля яких повністю або частково фінансується з державного або місцевого бюджету, розмір таких надбавок відомий:

• гранична постачальницько-збутова надбавка (постачальницька винагорода) буде складати 5 %;

• гранична торговельна надбавка (націнка) — 15 %.

Постанова, що коментується набрала чинності 01.12.16 р. Водночас правила визначення граничних цін на лікарські засоби, які нею запропоновані, почнуть діти тільки з 01.01.17 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі