23.01.2017

Виплата доходів ФОП: що з ПДФО та ЄСВ

Лист ГУ ДФС в м. Києві від 27.12.16 р. № 27080/10/26-15-13-02-16

У листі, що коментується, фіскали розповіли, в яких випадках податковий агент повинен утримати ПДФО, військовий збір (ВЗ) і ЄСВ при виплаті доходів фізичній особі — підприємцеві (ФОП).

1. Якщо ФОП надасть копію документа, що підтверджує його держреєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності, податковий агент не повинен утримувати ПДФО при виплаті доходу такій особі. Це передбачено в п. 177.8 ПКУ.

Увага! Це правило не застосовується у випадку, якщо буде встановлено, що відносини за ЦП-договором фактично вважалися трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника або роботодавця.

2. При виплаті доходів фізичній особі — платнику ЄП податковий агент не утримує ПДФО. І усе внаслідок того, що доходи фізичної особи — платника ЄП, отримані в результаті здійснення госпдіяльності і які вже потрапили під обкладення ЄП, не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи (п. 292.9 ПКУ).

3. Сума коштів, що виплачується юрособою ФОП, не є базою нарахування ЄСВ, якщо виконувані ним роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, вказаним в Єдиному держреєстрі.

Інакше роботодавці-юрособи нараховують ЄСВ ФОП на суму винагороди (доходу) за ЦП-договорами у розмірі 22 %.

4. Із сум роялті, виплаченого ФОП, податковий агент зобов’язаний утримати ПДФО і ВЗ.

Справа в тому, що непідприємницькі доходи ФОП оподатковуються за загальними правилами (п. 177.6 ПКУ). При цьому роялті оподатковується за «дивідендними» правилами (п.п. 170.3.1 ПКУ). А будь-який резидент, який нараховує дивіденди (роялті), є податковим агентом (п.п. 170.5.2 ПКУ).

У ФОП — платників ЄП у підприємницький дохід не потрапляють отримані пасивні доходи, у тому числі у вигляді роялті (ч. 1 п. 292.1 ПКУ). Тому їх обкладають за загальними правилами.