10.07.2017

Середньоринкова вартість легкового автомобіля: оновлено Методику розрахунку

Постанова Кабміну від 21.06.17 р. № 428 «Про внесення змін до Методики визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів»

Постановою, що коментується, Кабмін уніс зміни до Методики визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, затвердженої постановою КМУ від 18.02.16 р. № 66 (далі — Методика).

Відповідно до цих змін середньоринкова вартість легкового автомобіля (Сср) розраховуватиметься за методом аналогії цін ідентичних автомобілів за формулою:

Сср = Цн х (Г : 100),

де Цн — ціна нового автомобіля в Україні з урахуванням марки, моделі, об’єму циліндрів двигуна, типу пального;

Г — коефіцієнт коригування ринкової ціни з урахуванням строку експлуатації автомобіля у роках.

Як бачите, тепер не враховуються критеріїв щодо типу коробки перемикання передач та пробігу автомобіля.

До відома! Середньоринкова вартість потрібна для того, щоб визначити, чи відноситься власник нового* легкового автомобіля до платників транспортного податку. Якщо вартість вашого автомобіля перевищувати 375 мінзарплат на 1 січня звітного року, то ви — платник цього податку.

* З року випуску легкового автомобіля минуло не більше 5 років включно.

Цими змінами Кабмін привів Методику у відповідність до вимог діючого на сьогодні законодавства, а саме п.п. 267.2.1 ПКУ.

Нагадаємо. Порядок визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів змінився ще з початку 2017 року (детально про це див. «БТ», 2017, № 1-2, с. 27 та № 13, с. 17).

Унесення цих змін є дзвіночком:

• для Мінекономіки, щоб переглянути перелік моделей, які потрапили під оподаткування транспортним податком, і оприлюднити його на своєму офіційному сайті;

• для власників нових автомобілів − платників транспортного податку.

Постанова, що коментується, чинна з 24.06.17 р.