31.07.2017

Відшкодування за пошкоджене майно: чи включається в базу обкладення ПДВ?

Лист ДФСУ від 07.07.17 р. № 1051/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці висловилися з приводу ПДВ-обкладення коштів, що надійшли платникові ПДВ на поточний рахунок як відшкодування збитку за пошкоджене або знищене майно.

Проаналізувавши норми ПКУ, контролери дійшли невтішного висновку: кошти, що надійшли платникові ПДВ на його поточний рахунок як відшкодування збитку за пошкоджене або знищене майно (без урахування штрафних санкцій і пені), розцінюються як компенсація вартості такого майна і відповідно включаються в базу обкладення ПДВ.

Зверніть увагу, що це вже не вперше, коли фіскали просувають аналогічну позицію (див. лист ДФСУ від 30.12.16 р. № 28710/6/99-99-15-03-02-15; консультацію в категорії 101.07 ЗІР ДФСУ).

У своїх міркуваннях вони спираються на п. 188.1 ПКУ. Згідно з цією нормою:

• база обкладення ПДВ визначається виходячи з договірної вартості товарів/послуг з урахуванням загальнодержавних податків і зборів;

• при цьому в договірну вартість включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платникові податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Звичайно, із цим не посперечаєшся. Адже п. 188.1 ПКУ дозволяє не включати в договірну вартість товарів/послуг тільки неустойки (штрафи та/або пеню), 3 % річних від простроченої суми, втрати від інфляції за весь період прострочення грошового зобов’язання, які покупець платить постачальникові в разі затримки плати за товари/послуги. А про відшкодування збитків — ні слова.

Але! Не забувайте, що об’єктом обкладення ПДВ може бути або операція постачання товарів, або операція постачання послуг. А відшкодування збитків ні до тих, ні до інших віднести не можна. Але, очевидно, щоб переконати в цьому податківців, доведеться звертатися до суду.