19.06.2017

Продукція, вироблена на давальницьких умовах, — дотаційна продукція аграрія

Лист ДФСУ від 06.06.17 р. № 478/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У податківців запитали: чи можна включити до дотаційної продукції товари, вироблені аграрієм на давальницьких умовах?

Контролери проаналізували визначення терміна «сільськогосподарська продукції», яке наведене у п. 2.15 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.04 р. № 1877-IV, та зробили висновок, що до сільгосппродукції належать товари, отримані в результаті «обробки та переробки сільгосппродукції», у тому числі і на стороні. Головне, щоб сировина, з якої виробляють таку продукцію, була вирощена самим аграрієм на власних або орендованих землях. Факт власного вирощування підтверджується належною реєстрацією договорів оренди або права власності на земельну ділянку.

З вищенаведеним висновком ми згодні. На нашу думку, його підтверджує також юридична суть операцій з давальницькою сировиною. Річ у тім, що цивільне законодавство окремо не виділяє такого виду договорів, як договори давальницької переробки. Здійснення давальницьких операцій регламентується загальними положеннями глави 61 «Підряд» ЦКУ. Тобто вказані вище договори можуть бути віднесені до договорів підряду з виконанням робіт з матеріалу замовника ( ст. 840 ЦКУ). Тобто переробка продукції на давальницьких умовах є ні чим іншим, як залученням сторонньої організації для надання послуг з виробництва певної продукції.

Увага! Лист, що коментується, є лише індивідуальною консультацією. Але за новими правилами усі письмові консультації тепер проходять перевірку в ДФСУ (див. «БТ», 2017, № 23, с. 22). Тож усі аграрії можуть відносити продукцію, вироблену на давальницьких умовах, до дотаційної, а дохід від її реалізації до 75 % сільгоспчастки.