13.03.2017

Як відкоригувати «компенсуючі» податкові зобов'язання?

Як відкоригувати податкові зобов’язання (ПЗ), нараховані відповідно до п. 198.5 ПКУ, у випадку якщо до дати складання зведеної податкової накладної (ПН) змінюється компенсація вартості придбаних товарів/послуг або така зміна компенсації відбувається впродовж якогось подальшого звітного періоду?

Нарахування податкового кредиту (ПК) здійснюється незалежно від того, почали придбані товари / послуги використовуватися в оподатковуваних операціях у межах здійснення госпдіяльності чи ні ( п. 198.3 ПКУ).

Водночас платник ПДВ зобов’язаний нарахувати «компенсуючі» ПЗ і скласти зведену ПН у випадку, якщо такі товари / послуги, необоротні активи призначені для використання або починають використовуватися в операціях, прописаних у п. 198.5 ПКУ.

Якщо надалі відбувається зменшення суми компенсації вартості таких товарів/послуг на користь постачальника, одержувач зменшує суму ПК за результатами такого податкового періоду, якщо раніше збільшив ПК у зв’язку з отриманням таких товарів / послуг ( п.п. 192.1.1 ПКУ).

Якщо відбувається збільшення суми компенсації на користь постачальника, одержувач збільшує суму ПК за результатами такого податкового періоду.

Висновок: якщо до дати складання зведеної ПН відбувається зміна суми компенсації вартості товарів/ послуг, то РК до ПН, відповідно до якої суми ПДВ були включені до ПК, відображається в додатку Д1 до ПДВ-декларації і враховується при формуванні ПЗ, а зведена ПН складається з урахуванням такого РК.

Якщо зміна суми компенсації відбувається впродовж будь-якого наступного звітного періоду, то РК до ПН, відповідно до якої суми ПДВ були включені до ПК, відображається в додатку Д1, а з метою коригування «компенсуючих» ПЗ складається РК до зведеної ПН.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 101.07