№11

Бухгалтерський тиждень, березень, 2017/№ 11 Інші номери журналу ›
  • Використання води без дозволу на спецводокористування Закон України від 07.02.17 р. № 1830-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру щодо спеціального водокористування»
  • Сільгоспдотація: останній крок зроблено Наказ Мінфіну від 23.02.17 р. № 275 «Про затвердження форм заяв про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації та про зняття сільськогосподарського товаровиробника з реєстрації як отримувача бюджетної дотації»
  • «НІ» інфляційному коригуванню: Мінфін уніс зміни до П(С)БО 22 Наказ МФУ від 17.02.17 р. № 241 «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку»
  • Ліквідація основних засобів — 2016: скільки ПЗ? Лист ДФСУ від 10.02.17 р. № 2713/6/99-99-15-03-02-15
  • Підрозділи з РРО: чи всім вести касову книгу? Лист НБУ від 21.11.16 р. № 50-0004/95398
  • Соцстрахівські допомоги: рівняння на 3200! Лист Мінсоцполітики від 16.02.17 р. № 3105/0/2-17/27
  • Допомога чорнобильцям на харчування Кабмін затвердив розміри компенсації вартості продуктів харчування для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2017 рік.
  • Переміщення товарів до/із зони АТО Кабмін затвердив Порядок переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції. Суб’єкти господарювання, які будуть здійснювати таке переміщення товарів, повинні звернутися із заявою до ДФСУ про включення до спеціального переліку таких «переміщувачів».
  • Підтримка дітей із зони АТО ВРУ запроваджує держгарантії здобуття освіти для дітей, які на сьогодні проживають у зоні проведення АТО, між територіями, що контролюються владою України, та територіями, які тимчасово не підконтрольні українській владі.
  • Розвиток інформаційного суспільства ВРУ затвердила Закон, яким визначаються правові, економічні та організаційні засади забезпечення доступу до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі для розташування технічних засобів телекомунікацій з метою забезпечення розвитку інформаційного суспільства в Україні.
  • Сертифікація насіння Кабмін затвердив Порядок проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал.
  • Календар тижня
  • Податкова накладна: версія-2017 Так, набуття чинності наказом № 276 застало зненацька не лише платників ПДВ, але і самих контролерів. Фіскали просто не встигли підготувати електронні форми для всіх необхідних документів. У результаті вийшло так, що з 01.03.17 р. наказ № 276 формально вже діяв, а виконати його вимоги платники ПДВ не можуть. Усвідомлюючи це, ДФСУ достатньо оперативно (02.03.17 р.) на своєму сайті повідомила (http://sfs.gov.ua/anonsi/15418.html), що у зв’язку з необхідністю доопрацювання програмного забезпечення до 16.03.17 р. податкові накладні (ПН) і розрахунки коригування (РК) реєструватимуться в ЄРПН за старою формою. А це означає, що в нас є час, щоб ознайомитися з оновленими формами ПН/РК і порядком їх заповнення. Поїхали!
  • Помилки у фінзвітності: приклади виправлення Людині властиво помилятися, головне — помилки виправляти. Помилки у фінзвітності — не рідкість, але як саме їх виправляти, в нормативах чітко не сказано. Особливу неприємність бухоблікові помилки приносять платникам податку на прибуток, для яких з 01.01.17 р. фінзвітність є додатком до податкової декларації. У зв’язку з цим у статті на прикладах ми розглянемо способи виправлення найпоширеніших помилок.
  • Невиробничі основні засоби: облік-2017 Хоча законодавці і намагаються зблизити податковий і бухгалтерський облік, повністю піти від відмінностей усе ж не вдається. Взяти хоча б невиробничі основні засоби (ОЗ). Підхід до цих об’єктів у податковому і бухгалтерському обліку неоднаковий, що є причиною розбіжностей між двома видами обліку. У цій статті ми узагальнимо основні правила відображення операцій з невиробничими ОЗ у кожному з обліків. При цьому звернемо увагу на новації, які внесла податкова реформа — 2017.
  • Вояж містом… робочий і не тільки Вам цікаво знати все про поїздки коштом підприємства? Сьогодні розпочнемо з поїздок міським транспортом (метро, трамвай, тролейбус, автобус, маршрутка). Не залишимо без уваги і комфортне таксі. Міський транспорт ми виокремили неспроста. Його плюси — доступність, простота розрахунків за проїзд, навіть можливість купівлі проїзних. До того ж цією категорією транспорту працівники можуть інтенсивно користуватися не лише при виконанні «робочих» доручень (у тому числі відряджень), але й при «бонусних» поїздках на роботу/з роботи. Ось і розберемося з тим, як же компенсувати працівникові витрати на міський транспорт, обкласти їх податками і відобразити в обліку.
  • Правила внутрішнього трудового розпорядку: установлюємо трудовим колективом Держпраці в своїх роз’ясненнях наполягає на тому, що Правила внутрішнього трудового розпорядку обов’язково повинні бути затверджені на кожному підприємстві*. Що це за документ такий? Для чого він потрібен? Пропонуємо познайомитися з ним!
  • Як відкоригувати «компенсуючі» податкові зобов'язання? Як відкоригувати податкові зобов’язання (ПЗ), нараховані відповідно до п. 198.5 ПКУ, у випадку якщо до дати складання зведеної податкової накладної (ПН) змінюється компенсація вартості придбаних товарів/послуг або така зміна компенсації відбувається впродовж якогось подальшого звітного періоду?
  • Одна передоплата = одна податкова накладна Чи має право постачальник скласти дві або більше податкових накладних (ПН) на отримання передоплати однією сумою або в разі одноразового постачання товарів/ послуг, необоротних активів покупцеві і чи виникає податковий кредит (ПК) у покупця при складанні таких накладних?
  • У підсумковій податковій накладній товари/послуги групуємо за кодами Які особливості складання податкових накладних (ПН) за щоденними підсумками операцій, у тому числі в разі здійснення платником як оподатковуваних ПДВ операцій з поставки товарів/послуг, так і звільнених від оподаткування?
  • Як отримати відомості про суми виплачених доходів і утриманих податків? Як користуватися електронним сервісом «Отримання відомостей з ДРФО про суми виплачених доходів і утриманих податків в електронному вигляді», розміщеним на офіційному веб-порталі ДФС?
  • Уточнюємо податок на майно У зв’язку із двократним підвищенням розміру мінзарплати з 1 січня 2017 року наші законотворці вимушені були піти на неординарний крок. Вони зменшили граничні розміри ставок податків, визначених у відносних величинах, які прив’язані до розміру мінзарплати. Так, наприклад, змінився граничний розмір ставок податку на майно. Для того щоб «старі» ставки місцевих податків відповідали новим реаліям 2017 року, законодавець передбачив тимчасову перехідну норму — понижуючий коефіцієнт 0,5 до «старих» ставок таких податків. Про ці зміни ми розповідали у «БТ», 2017, № 1-2, с. 15. Нарешті місцеві органи влади оговтались від таких нововведень та наприкінці лютого вже почали затверджувати нові ставки, що діятимуть у 2017 році. Як платникам податку на землю та податку на майно, відмінне від земельної ділянки (податок на нерухомість), реагувати на такі зміни, ми розкажемо у нашій Темі тижня.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі