22.05.2017

Оплата товарів подарунковим сертифікатом: який код УКТ ЗЕД обрати

Який код УКТ ЗЕД указувати в податковій накладній при оплаті товарів подарунковим сертифікатом?

Питання доволі цікаве. Адже починаючи з 01.01.17 р. в обов’язковому порядку при заповненні ПН слід указувати ( п.п. «і» п. 201.1 ПКУ):

• для будь-якого товару код згідно з УКТ ЗЕД;

• для будь-якої послуги — код згідно з Державним класифікатором продукції і послуг.

До 01.01.17 р. переживати не варто було. Платник ПДВ міг включити подарунковий сертифікат у «номенклатурну» гр. 2 щоденної ПН під загальною назвою «Товари в асортименті» без кодування. І все.

А як закодувати подарунковий сертифікат зараз? Адже:

• окремого коду УКТ ЗЕД для нього немає;

• при купівлі сертифіката ще не відомо, на який конкретно товар його обміняють.

Не вийде сховатися і за підсумковою ПН. Адже податківці наполегливо рекомендують при заповненні такої ПН (категорія 101.16 ЗІР ДФСУ):

• об’єднувати вітчизняні товари в групи, що відповідають певному коду товарів, і вказувати для них 4 перші цифри коду УКТ ЗЕД, установленого для такої групи;

• для імпортних і підакцизних товарів — вносити повні (10-значні) коди.

Залишити сертифікат без коду теж не вийде, оскільки Єдиний реєстр ПН не пропустить таку ПН на реєстрацію.

Як бути? Дотримувати Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД і орієнтуватися на матеріал, з якого зроблений такий сертифікат (папір, пластик)? Не логічно, адже:

• ціна такого шматка пластика як поліграфічної продукції є набагато меншою його номіналу (вартості товарів/послуг, які можна придбати за допомогою такого сертифіката);

• та і продаєте ви сертифікат не як товар, а фактично оформляєте передплату за товар/послугу, яку покупець обере пізніше.

На наш погляд, у цьому випадку краще при виборі коду:

• або орієнтуватися на групу товарів, які можна буде придбати за допомогою такого сертифіката, і відповідно вказати їх код УКТ ЗЕД. Наприклад, у гр. 2 ПН внести найменування «Подарунковий сертифікат на косметичну продукцію» (номіналом 500 грн.), а в гр. 3.1 — код УКТ ЗЕД «3304» («Косметичні препарати <…>»);

• або обрати умовний код «00120» з переліку умовних кодів товарів, які застосовуються якраз за відсутності кодів товарів в УКТ ЗЕД (опублікований на власному офіційному сайті ДФСУ*).

* http://sfs.gov.ua/ «Головна» → «Довідники, реєстри, переліки» → «Довідники» → «Довідник умовних кодів товарів».

Визначившись із кодом, заповніть ПН (звичайну або підсумкову) на дату «першої події» (дату продажу подарункового сертифіката).

При оплаті ж таким сертифікатом придбаної продукції («друга подія») жодних податкових наслідків у частині визначення ПДВ-зобов’язань для вас уже не буде (лист ДФСУ від 21.10.16 р. № 22779/6/99-99-15-03-02-15 // «БТ», 2016, № 48, с. 7).

Проте можливо доведеться підкоригувати обраний раніше код товару (чи замінити умовний код на реальний). Для цього складіть РК до виписаної раніше ПН (у такому ж порядку, як при виправленні помилки).

Крім того, якщо вартість товарів, сплачених подарунковим сертифікатом, перевищить вартість подарункового сертифіката, то на дату фактичного отримання товарів з використанням подарункового сертифіката на різницю (доплату) слід:

• або виписати ще одну звичайну ПН, у якій вказати реальний код УКТ ЗЕД товару, який не потрапив під дію подарункового сертифіката;

• або врахувати її при складанні підсумкової ПН у групі товарів з таким же кодом УКТ ЗЕД.

Якщо вартість товарів/послуг, оплачуваних подарунковим сертифікатом, виявиться меншою вартості подарункового сертифіката, податкові зобов’язання, сформовані на дату реалізації подарункового сертифіката, коригувати не потрібно. Адже різниця між вартістю такої продукції і вартістю подарункового сертифіката покупцеві не повертається, а тому вважається, що продукція продана за вартістю, яка дорівнює вартості подарункового сертифіката.