29.05.2017

Перерахунок ПДФО з дивідендів без штрафів

Чи здійснюється перерахунок нарахованого та утриманого ПДФО за ставкою 18 % з доходів у вигляді дивідендів у зв’язку зі зміною ставки на 9 % та яким чином такий перерахунок відобразити в податковому розрахунку за ф. 1 ДФ?

З 01.01.17 р. ставка податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) для доходів у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, корпоративними правами, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток, установлена в розмірі 9 %.

Така ставка запроваджена заднім числом (15.04.17 р.) після набрання чинності Законом України від 23.03.17 р. № 1989-VIII (ср. ). Про те, як провести перерахунок ПДФО визначеного з дивідендів, нарахованого на початку року за ставкою 18 %, ми розповідали у «БТ», 2017, № 19-20, с. 10. Там також згадували про консультацію Офісу великих платників, у якій контролери погрожували штрафами підприємствам, які у ф. № 1 ДФ за I квартал покажуть нарахування ПДФО за ставкою 18 %.

Однак нещодавно з’явилася консультація (див. підкатегорію 103.25 ЗІР ДФСУ), у якій головні податківців наголошують, що за загальним правилом податковий агент має право здійснити перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування.

Результати перерахунку, зокрема за нарахованими доходами у вигляді дивідендів, відображаються у звітності за ф. № 1 ДФ того періоду, у якому було проведено перерахунок сум податку. Уточнюючий розрахунок у такому випадку не подається.

При цьому податківці переконані, що штраф згідно з п. 119.2 ПКУ за допущення помилок у ф. № 1 ДФ при уточненні суми утриманого ПДФО з дивідендів не застосовується, якщо їх виправив податковий агент відповідно до вимог п. 169.4 ПКУ (під час перерахунку), а таке виправлення відбулося відповідно до вимог ст. 50 ПКУ.