13.11.2017

Податківці відмовили в реєстрації розрахунку коригування — шукаємо причину

У редакцію звернувся читач з проханням розібратися в такій ситуації: у 2015 році підприємство — платник ПДВ отримало передоплату за товар від свого покупця. Проте відвантажити його так і не вийшло. У 2017 році контрагенти переглянули умови договору. У результаті покупець все одно вирішує взяти товар на усю суму перерахованого раніше авансу, але вже іншої номенклатури. У зв’язку з цим постачальник складає «нульовий» РК на зміну номенклатури і відправляє його на реєстрацію в ЄРПН. На здивування продавця, система відмовила в прийнятті такого документа з такої причини — «документ не відповідає п. 192.1 ПКУ». У чому ж може бути причина відмови? Давайте це з’ясуємо.

Як проходить ЄРПН-перевірка

Перш ніж потрапити в ЄРПН, ПН і РК проходять «сім кіл пекла». Так, згідно з пп. 5 і 12 Порядку № 1246 система може зареєструвати ПН/РК в ЄРПН тільки при дотриманні вимог:

п. 192.1 ПКУ (перевіряється, чи дотримано порядку реєстрації РК залежно від виду РК — «збільшуючий», «зменшуючий» або «нульовий»; чи є в ЄРПН ПН, до якої складається РК);

п. 2001.3 ПКУ (чи достатньо РЛ для реєстрації ПН/РК в ЄРПН);

п. 2001.9 ПКУ (чи можна зареєструвати ПН/РК в ЄРПН за наявності показника ∑Перевищ);

п. 201.1 ПКУ (чи правильно заповнені обов’язкові реквізити ПН/РК, чи відповідає ПН або РК затвердженому формату, чи є в ЄРПН ПН/РК з аналогічними реквізитами);

п. 201.10 ПКУ (чи не перевищений максимально допустимий термін для реєстрації ПН/РК в ЄРПН);

п. 201.16 ПКУ (чи відповідає ПН/РК критеріям блокування);

Закону України «Про електронний цифровий підпис» від 22.05.03 р. № 852-IV;

Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.03 р. № 851-IV.

Крім того, податківці упевнені: якщо з моменту складання ПН минуло 1095 днів, відкоригувати ПЗ продавець вже не зможе (категорія 101.15 ЗІР ДФСУ). І відповідно до цього налаштували своє програмне забезпечення. У результаті РК до ПН «старше» 1095 днів потрапити в ЄРПН не можуть.

За результатами такої перевірки формується квитанція про прийняття/неприйняття або ж про зупинку реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Якщо за результатами перевірок виявлені порушення, у квитанції про неприйняття ПН та/або РК обов’язково вказується причина відмови (п. 15 Порядку № 1246). У цьому випадку, найімовірніше, постачальник побачив фразу: «Документ не прийнятий. Порушені вимоги п. 192.1 ст. 192 ПКУ».

Ну а раз причина криється в п. 192.1 ПКУ, то для з’ясування подробиць неприйняття РК в ЄРПН звернемося саме до нього.

Вимоги п. 192.1 ПКУ

Нагадаємо, що саме в п. 192.1 ПКУ прописаний порядок коригування податкових зобов’язань і податкового кредиту у разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, у тому числі при перегляді цін, поверненнях товарів/послуг або суми передоплати за них. Сюди ж потрапляє і ситуація зі зміною номенклатури.

Так от, цей порядок вимагає від платників ПДВ дотримуватися двох постулатів.

1. Спочатку реєструємо ПН, потім РК.

Іншими словами, РК не може потрапити в ЄРПН раніше, ніж ПН, яку він коригує. Інакше робити не можна, оскільки порушиться уся логіка проведення коригування: в ЄРПН не можуть потрапити дані про коригування раніше, ніж дані про саму операцію.

Якщо ми говоримо про РК до ПН 2015 року, то з цим не повинно бути проблем.

Річ у тому, що починаючи з 01.02.15 р. реєстрації в ЄРПН підлягають усі ПН/РК (пп. 192.1 і 201.1 ПКУ). Якщо якась ПН все ж не потрапила в ЄРПН, але при цьому постачальник відобразив її в ПДВ-звітності, система сигналізує продавцеві про те, що з’явилася розбіжність між даними ПДВ-декларації і даними ЄРПН.

Відповідно, в розрахунковій формулі РЛ постачальника з’явиться складова ∑Перевищ (п. 2001.3 ПКУ). Причому вона не просто вкаже на помилку, а зменшить розмір РЛ, чим змусить продавця виправити стан справ (а саме, зареєструвати в ЄРПН ПН/РК, що затрималися).

Тобто направляючи РК до ПН на реєстрацію в ЄРПН, продавець повинен переконатися, чи зареєстрована така ПН у системі.

Звичайно, до лютого 2015 року реєстрація ПН в ЄРПН проходила за іншими правилами. У той період в ЄРПН потрапляли тільки (п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ):

• ПН з сумою ПДВ більше 10 тис. грн.;

• ПН, виписані на постачання імпортних і підакцизних товарів.

Усі інші ПН можна було не реєструвати в ЄРПН. Тобто якщо в цьому прикладі ПН виписана в січні 2015 року, то вона могла не потрапити в ЄРПН.

Тоді зареєструвати РК до такої ПН в ЄРПН можна тільки після того, як в ЄРПН потрапить сама ПН. Для цього постачальник повинен протягом операційного дня (п. 6 Порядку № 1246):

• спочатку на реєстрацію в ЄРПН направити ПН;

• а потім і сам РК.

Але! Це явно не наш варіант, оскільки при спробі зареєструвати РК в ЄРПН система видала б абсолютно інше попередження. А саме: «Документ не прийнято. Відсутня податкова накладна, що коригується, для продавця/покупця з ІПН від DD/MM/YY № __».

Тож ідемо далі.

2. Правильно обираємо сторону, яка повинна зареєструвати РК в ЄРПН.

А ось тут якраз можна і заплутатися.

Так, приміром, РК до ПН, складеної на покупця — платника ПДВ, підлягає реєстрації в ЄРПН (п. 192.1 ПКУ):

постачальником, якщо за допомогою РК передбачається збільшити суму компенсації вартості товарів/послуг або якщо РК у результаті коригування не змінює суму компенсації.

При цьому (!) в такому («збільшуючому» або «нульовому») РК постачальник ставить відмітку «Х» у графі «Підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем)»;

покупцем, якщо РК зменшує суму компенсації вартості товарів/послуг.

У верхній лівій частині такого РК постачальник ставить відмітку «Х» у графі «Підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем)» і направляє його своєму покупцю для реєстрації в ЄРПН.

РК до ПН, яка не видається покупцеві, реєструє в ЄРПН сам постачальник. При цьому у верхній лівій частині такого РК продавець ставить відмітку «Х» у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» із зазначенням відповідного типу причини (від «01» до «15»).

А ось за операціями з постачання послуг нерезидентом ПН та/або РК складаються і реєструються покупцем — платником ПДВ таких послуг (п. 9 Порядку № 1246). Відмінна риса таких ПН/РК — в полі для індивідуального податкового номера продавця ставлять умовний ІПН «500000000000».

У загальному випадку РК до ПН, складених до 01.02.15 р., реєструє в ЄРПН постачальник (п. 192.1 ПКУ, п. 9 Порядку № 1246). Виняток — «зменшуючі» РК, складені після 01.07.15 р., до ПН, складених до 01.07.15 р., на покупця — платника ПДВ. Вони підлягають реєстрації в ЄРПН покупцем.

Щоб не заплутатися у нетрях «дозвільних» і «відмовних» реєстраційних нюансів, зведемо усе сказане в таблицю.

Нюанси заповнення РК залежно від виду ПН, до якої він складений

РК

ПН, до якої складений РК

Хто реєструє РК в ЄРПН

Особливості заповнення

«Збільшуючий» або «нульовий» РК

ПН видається покупцеві

постачальник

• відмітка «Х» у графі «Підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем)»;

• значення ряд. I розділу А РК більше або дорівнює «0»

ПН не видається покупцеві (у тому числі складені до 01.02.15 р.)

постачальник

• відмітка «Х» у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» із зазначенням відповідного типу причини (від «01» до «15»);

• у полі «(індивідуальний податковий номер)» покупця стоїть умовний ІПН;

• значення ряд. I розділу А РК більше або дорівнює «0»

ПН на отримання послуг від нерезидента

покупець

• відмітка «Х» у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» із зазначенням типу причини «14»;

• у полі «(індивідуальний податковий номер)» постачальника — умовний ІПН «500000000000»;

• значення ряд. I розділу А РК більше або дорівнює «0»

«Зменшуючий» РК

ПН видається покупцеві (у тому числі складені до 01.07.15 р.)

покупець

• відмітка «Х» в графі «Підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем)»;

• значення ряд. I розділу А РК менше «0»

ПН не видається покупцеві

постачальник

• відмітка «Х» у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» із зазначенням відповідного типу причини (від «01» до «15»);

• у полі «(індивідуальний податковий номер)» покупця стоїть умовний ІПН;

• значення ряд. I розділу А РК менше «0»

ПН на отримання послуг від нерезидента

покупець

• відмітка «Х» у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» із зазначенням типу причини «14»;

• у полі «(індивідуальний податковий номер)» постачальника — умовний ІПН «500000000000»;

• значення ряд. I розділу А РК менше «0»

Ми не даремно звертаємо вашу увагу на наявність в РК відповідних відміток. Адже якщо постачальник поставить відмітку «Х» не в тій графі РК — система відмовить в реєстрації такого РК в ЄРПН після зіставлення її з іншими даними, вказаними в такому документі.

Приміром, система відмовить у прийнятті РК, якщо:

• постачальник поставить відмітку «Х» у графі «Підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем)», а РК є «зменшуючим» та/або складеним до ПН, яка видається покупцеві (немає відмітки «Х» у відповідному полі і типу причини);

• у РК немає відмітки про те, що його реєструє постачальник, при цьому такий РК є «збільшуючим»/«нульовим» та/або складеним до ПН, яка не видається покупцеві (є відмітка «Х» у відповідному полі і тип причини);

• ви складаєте «збільшуючий» РК до ПН, виписаної до 01.02.15 р., і ставите відмітку «Х» у полі «Підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем)».

Ось, у принципі, і все, що стосується п. 192.1 ПКУ.

Єдине, що можна ще додати, — стежте за тим, який номер рядка ви вказуєте в гр. 1 «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується» РК. Особливо це важливо при зміні номенклатури.

Річ у тому, що в цій графі слід вказувати номер рядка ПН, який підлягає коригуванню. Тому в РК можна вказати тільки ті номери рядків, які є в ПН. Якщо вказати інший номер, то система не пропустить такий РК.

У такому разі можна вибрати номер будь-якого рядка, який вже є в ПН*. З тим, що номер у гр. 1 РК може повторюватися, погоджувалися і податківці в категорії 101.15 ЗІР ДФСУ.

* Детальніше — в консультації «Як додати дані в зведену податкову накладну» // «БТ», 2017, № 5.

У нашому випадку і того простіше. У формі ПН, виписаних до 01.04.16 р., графи «№ з/п» не було взагалі (рядки не нумерувалися). Відповідно, складаючи РК до такої ПН, гр. 1 в такому РК не заповнюйте (категорія 101.15 ЗІР ДФСУ).

А ось виписувати ще одну ПН датою першої події за операцією для того, щоб додати необхідні позиції в номенклатуру товарів, як радять податківці в листі ДФСУ від 27.10.17 р. № 2417/6/99-99-15-03-02-15/ІПК // «БТ», 2017, № 45, не варто. Особливо якщо відкоригувати треба «стару» накладну 2015 року.

Документи і скорочення статті

Порядок № 1246 — Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПН — податкова накладна.

РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

РЛ — реєстраційний ліміт.