Теми статей
Обрати теми

Як додати дані до зведеної податкової накладної

Дар’я КРАВЧЕНКО
Складаючи зведену податкову накладну (ПН), платник ПДВ «пропустив» три ПН, за якими були нараховані «компенсуючі» податкові зобов’язання. Як тепер їх додати до зведеної ПН? Який номер рядка вказати?

У цій ситуації можна скласти ще одну зведену ПН на три пропущені ПН, адже ПКУ не забороняє складати декілька зведених ПН. З цим погоджуються і податківці (категорія 101.17 ЗІР ДФСУ).

Проте у світлі останніх змін у сфері штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН краще скористатися розрахунком коригування (РК), якщо помилку виявили після того, як сплив строк реєстрації зведеної ПН в ЄРПН.

Ось тільки із заповненням такого документа можуть виникнути проблеми.

Справа в тому, що після того, як Мінфін затвердив Порядок № 1307*, у формі РК, окрім інших «покращень», з’явилася і гр. 1 «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується».

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Як її заповнювати, в Порядку № 1307 не сказано ані слова. Судячи з назви, туди повинен потрапити не порядковий номер запису в РК, а номер рядка ПН, який підлягає коригуванню.

Схема така. Припустимо, платник ПДВ вніс помилкові дані в рядок 1 ПН. Для того, щоб виправити помилку, йому необхідно заповнити РК. У гр. 1 такого документа він поставить «1» і вкаже неправильну інформацію зі знаком «-».

Після цього в наступному рядку РК він внесе той же номер рядка ПН («1»), в який хоче внести правильні дані, і вкаже їх, але вже зі знаком «+».

У результаті в двох рядках РК у гр. 1 стоятимуть однакові цифри («1»).

Ніби усе логічно. Ось тільки Мінфін не врахував, що бувають ситуації, коли необхідно просто додати рядок. Наприклад, позицію в номенклатуру поставлених товарів.

Як бути тоді? Просто додати рядок з новим номером не вийде — ЄРПН не пропустить. Адже в гр. 1 РК можна вказати лише номери тих рядків, які вже є в ПН.

На жаль, на сьогодні податківці так і не роз’яснили, як вчиняти платникам ПДВ у такій ситуації.

На наш погляд, вихід один — вибрати номер рядка на свій смак. Головне, щоб в ПН був рядок з таким номером.

У такому разі система внесе дані, яких не вистачає, до зведеної ПН, не змінивши при цьому інформацію, яка вже була занесена раніше.

Приклад. У жовтні 2016 року підприємство — платник ПДВ придбало товари на загальну суму 24000 грн. (у тому числі ПДВ — 4000 грн.) для використання в пільговій діяльності. У кінці місяця складено зведену ПН, в якій нараховано «компенсуючі» податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ. Проте в таку ПН помилково не потрапили три ПН.

Для виправлення помилки підприємство склало РК (див. рисунок).

img 1

Приклад додавання нових позицій до зведеної ПН

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі