09.10.2017

Як уникнути «трудових» штрафів за «безкоштовного» директора

Постанова Кіровоградського окружного адміністративного суду від 21.06.17 р. у справі № П/811/820/17

Багато підприємств мають у своєму штаті єдиного працівника — директора (частенько він же є засновником). Працювати так, звичайно, можна. Але слід пам’ятати про те, що засновник, офіційно (наказом) призначений на посаду директора, автоматично стає найманим працівником підприємства і на нього поширюється трудове законодавство, у тому числі стосовно обов’язкової виплати зарплати.

Так сталося і в цій судовій справі. Директором ТОВ був призначений його засновник. Інших працівників на підприємстві немає. Табель обліку використання робочого часу на директора не вівся, зарплата не нараховувалася і не виплачувалася. Інспектори Держпраці побачили в цьому порушення трудового законодавства і застосували до підприємства штраф у розмірі однієї мінзарплати (3200 грн.) на підставі абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП.

Суд визнав постанову про накладення штрафу правомірною. Оскільки директор є найманим працівником підприємства, треба було вести облік відпрацьованого ним часу і платити зарплату.

Той факт, що згідно з наказом засновник виконує функції директора на безкоштовній основі, без нарахування і виплати зарплати, суд до уваги не взяв. Укладаючи з працівником (не важливо, засновник це чи ні) трудовий договір, підприємство зобов’язане виплачувати йому зарплату. Звільнити роботодавця від цього обов’язку працівник не може.

Відсутність грошей або прибутку в підприємства — теж не аргумент.

Як же діяти в такій ситуації?

Річ у тому, що ТОВ працювати без виконавчого органу дійсно не може. У його штаті обов’язково має бути посада директора (ч. 2 ст. 97 ЦКУ, ст. 62 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII). Проте не буде порушенням, якщо ця посада залишатиметься вакантною, а функції тимчасово виконуватиме засновник. Тільки треба все це правильно оформити:

1) загальні збори учасників повинні прийняти рішення про передачу обов’язків з керівництва підприємством одному з учасників. У жодному разі із засновником не можна укладати трудовий договір. Також не можна включати засновника в штатний розпис і вносити у його трудову книжку запис про роботу на посаді директора. У протоколі (розпорядженні) краще уникати формулювань на кшталт «призначити засновника на посаду директора». Використайте фрази приблизно такого змісту: «покласти на засновника функції з управління підприємством» або «наділити засновника правом представляти інтереси підприємства у відносинах з третіми особами і здійснювати дії від його імені без довіреності, а також вести бухгалтерський облік, підписувати податкову й інші види звітності»;

2) відомості про «уповноваженого» засновника вносять у Єдиний держреєстр (подають заяву за ф. № 3 про держреєстрацію змін у відомостях про юрособу, затверджену наказом Мін’юсту від 18.11.16 р. № 3268/5). У розділі «Перелік змін» роблять позначку в полі 6 «Зміна фізичних осіб або зміна відомостей про фізичних осіб — платників податків, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори тощо»;

3) у банк подають картку із зразками підпису засновника, щоб той міг розпоряджатися поточним рахунком підприємства;

4) податківцям подають ф. № 1-ОПП з позначкою «Зміни» з відомостями про осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку.

При правильному оформленні засновник зможе керувати підприємством без призначення на посаду директора, у тому числі на громадських засадах*. З такою можливістю загалом погоджуються і фахівці Мінсоцполітики в листі від 07.02.12 р. № 113/13/84-12.

* Див. також статтю «Власник (засновник) керує підприємством безоплатно, тобто задарма: чи можливо це?» // «БТ», 2015, № 12.