16.10.2017

Як відкоригувати податкову накладну «на перевищення»

Лист ДФСУ від 10.08.17 р. № 1568/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про коригування звичайних податкових накладних (ПН) сказано немало. Їх проводять як при поверненні товарів покупцем, поверненнях передоплати постачальником, а також при зміні ціни товарів/послуг. Ну і, звичайно ж, з метою виправлення помилок (п. 192.1 ПКУ). А ось чи можна внести зміни в ПН «на перевищення»? Адже ні в ПКУ, ні в Порядку № 1307* про це не говориться ні слова.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Що ж, у листі, що коментується, податківці відповіли на це запитання.

Нагадаємо: у разі постачання товарів/послуг, база обкладення ПДВ яких перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг, постачальник складає дві ПН (п. 15 Порядку № 1307):

першу ПН — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання;

другу ПН — на суму, розраховану виходячи з перевищення бази обкладення ПДВ над фактичною ціною. Це і є ПН «на перевищення».

Якщо ж після постачання товарів/послуг покупець повертає товар або постачальник повертає суму передоплати, нараховані раніше ПДВ-зобов’язання треба відкоригувати. Причому податківці не проти того, щоб продавець склав:

• РК до ПН, виписаної виходячи з фактичної ціни постачання та отриманої покупцем (до першої ПН);

• і РК до ПН «на перевищення» (до другої ПН).

І тут ми повністю з ними згодні. Адже заборони на те, щоб коригувати ПН, виписані на дотягування до мінбази, немає. Ну а коли так, то тут треба наслідувати загальні правила, прописані в п. 192.1 ПКУ.

Єдине нововведення — контролери наполягають на тому, що і в першому, і в другому РК треба заповнити гр. 7 і 8 «Коригування кількості». Тобто внести дані, зазначені в ПН, зі знаком «-»**.

** Подробиці ви знайдете у Шпаргалці бухгалтера «Розрахунок коригування до податкової накладної: правила заповнення» // «БТ», 2017, № 38.