23.04.2018

Електронний кабінет: «блокувальні» нововведення

Повільно, але впевнено Електронний кабінет із звичайного сервісу перетворюється на інформаційно-телекомунікаційну систему. Так, нещодавно був створений новий розділ «Реєстрація ПН/РК», який розширив можливості платників ПДВ у роботі з податковими накладними (ПН) і розрахунками коригування (РК)*. У зв’язку із впровадженням нового порядку блокування ПН податківці знову вигадали новинку для платників ПДВ.
Детальніше про те, як саме контролери удосконалили Електронний кабінет і які нові функції додали, — читайте в нашій сьогоднішній статті.

* Деталі ви знайдете в статті «Розділ «Реєстрація ПН/РК» в Електронному кабінеті: правила користування» // «БТ», 2018, № 12.

Реєстр заблокованих ПН/РК

Система блокування ПН/РК знову запрацювала з 22.03.18 р., але вже за новими правилами (див. статтю «Критерії блокування податкових накладних: спроба № 2» // «БТ», 2018, № 11). І хоча вони не занадто відрізняються від попереднього порядку блокування, все ж містять у собі деякі новації.

Так, Кабмін доручив ДФСУ** (п. 8 Порядку блокування № 117***):

** Що повністю відповідає вимогам п. 421.2 ПКУ.

*** Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою Кабміну від 21.02.18 р. № 117.

• сформувати і вести у відкритому доступі окремий Реєстр ПН/РК, реєстрація яких призупинена;

• щодня публікувати дані такого Реєстру на своєму офіційному сайті.

Звісно, для створення такого «блокувального» Реєстру податківцям знадобився час. Тепер результат їх роботи ви можете оцінити в Електронному кабінеті.

Де знайти «блокувальний» Реєстр. Для того щоб дізнатися про долю тієї чи іншої заблокованої ПН/РК, вам необхідно (рис. 1):

• зайти у відкриту частину Електронного кабінету (нагадаємо: для цього не треба проходити ідентифікацію);

• у верхній частині вікна зайти в розділ «Реєстри»;

• у меню, що з’явилося, вибрати «Реєстр ПН/РК, реєстрація яких зупинена».

Рис. 1. Де міститься Реєстр заблокованих ПН/РК

Після того як перед вами відкриється нове віконце, введіть дані тієї заблокованої ПН/РК, про яку ви хочете дізнатися (рис. 2). Тобто ІПН постачальника, номер заблокованої ПН/РК і дату її складання. Потім натисніть кнопку «Пошук».

Рис. 2. Вікно пошуку ПН/РК в «блокувальному» Реєстрі

Якщо система знайде запрошений документ, перед вами з’явиться таблиця. Вона і є «блокувальним» Реєстром (рис. 3). До речі, він повністю відповідає формі, яка затверджена Порядком блокування № 117 (додаток 1).

Рис. 3. Як виглядає «блокувальний» Реєстр

Дочекалися! Показники D і P

Платники ПДВ напевно знають: ПН/РК звільняється від моніторингу, у тому числі якщо платник ПДВ одночасно відповідає двом показникам:

• показник «податкового навантаження» (D) за останні 12 календарних місяців перевищує 3 %;

• загальна сума ПДВ у ПН/РК, направлених на реєстрацію в ЄРПН, за звітний місяць (Р) не більше ніж на 40 % перевищує максимальну місячну суму ПДВ у зареєстрованих ПН за останні 12 календарних місяців (Рм). Тобто виконується умова: Р < Рм х 1,4.

Так от, п.п. 3 п. 3 Порядку блокування № 117 зобов'язує ДФСУ щомісячно розраховувати показник D (станом на перше число календарного місяця) і кожного 10 числа робити доступними платникові ПДВ в Електронному кабінеті. Але можливість ознайомитися з показником D у платників ПДВ з'явилася тільки зараз.

Де знайти розрахований показник D? Для цього:

• зайдіть у приватну частину Електронного кабінету (пройдіть етап ідентифікації);

• виберіть розділ «СЕА ПДВ»;

• перейдіть у підрозділ «Показники СМОКР».

Далі виберіть місяць, станом на перше число якого ви хочете знати значення показника D. Для цього натисніть на будь-яке число такого місяця з меню, що з’явилося, а потім — на кнопку «Пошук». У вікні, що відкрилося, ви побачите шукане значення (рис. 4).

Рис. 4. Де знайти значення показника D

Зверніть увагу! Попри те, що в розділі «Показники СМОКР» є рядок для розрахунку показника Р, дані про нього поки не висвічуються.