Теми статей
Обрати теми

Розділ «Реєстрація ПН/РК» в Електронному кабінеті: правила користування

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Розділ, про який ітиметься в сьогоднішній статті, з’явився в Електронному кабінеті зовсім недавно. Раніше, щоб створити податкову накладну, доводилося шукати такий документ у списку всієї податкової звітності, представленої в електронному сервісі. Проте після його трансформації в інформаційно-телекомунікаційну систему під назвою «Електронний кабінет» (див. «БТ», 2018, № 4) можливості роботи з податковими накладними і розрахунками коригування були значно розширені. Так, з’явився розділ «Реєстрація ПН/РК» з двома підрозділами: «Видані ПН/РК» і «Отримані РК». Давайте сьогодні поговоримо про них детальніше.

Видані ПН/РК

У цьому вікні користувачі Електронного кабінету:

• отримують доступ до переліку всіх податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК), створених в Електронному кабінеті у відповідному звітному періоді.

При цьому звітний період (місяць, квартал або рік) визначається двома параметрами — роком і місяцем. Наприклад: Рік img 1 і період img 2;

• мають можливість створювати, редагувати, підписувати і направляти такі документи в ДФСУ.

ПН і РК можна створювати у відповідному шаблоні. Для переходу до такого шаблона вам необхідно натиснути кнопку img 3:

• спочатку безпосередньо в підрозділі «Видані ПН/РК»;

• а після вибору форми документа, який ви хочете створити, — і у вкладці «Видані ПН/РК» / «Створити».

Після того, як ви введете необхідні дані, ви можете зберегти, закрити, перевірити, перерахувати, видалити або роздрукувати створений документ (рис. 1).

img 4

Рис. 1. Можливості роботи із створеною ПН/РК в Електронному кабінеті

Окрім цього, можна імпортувати (а не створювати прямо в Електронному кабінеті) документи, заздалегідь сформовані в інших системах. Для цього оберіть кнопку img 5.

Увага! Електронним кабінетом підтримується пакетне (групове) завантаження документів. Для цього у вікні файлового менеджера оберіть групу файлів, наприклад, утримуючи клавішу Shift і одночасно позначаючи файли лівою клавішею миші.

Створені чи завантажені ПН/РК можна img 6, img 7, img 8 або img 9 за допомогою відповідних кнопок на панелі навігаційного меню (рис. 2).

img 10

Рис. 2. Засоби для роботи з ПН/РК в Електронному кабінеті

При виборі тієї чи іншої дії в колонці «Статус» з’явиться відповідний значок.

Зверніть увагу: усі перелічені вище операції, крім функції img 11, можна виконувати пакетом.

Для цього необхідно позначити групу документів у чек-боксах у лівій колонці вікна «Видані ПН/РК» і натиснути відповідну кнопку (рис. 3).

img 12

Рис. 3. Групові операції у вікні «Видані ПН/РК»

Увага! Створені та відправлені в цьому режимі «зменшуючі» РК автоматично переадресовуються покупцеві і будуть доступні цьому контрагентові в інших системах роботи з податковою звітністю, включаючи режим «Отримані ПН/РК» в Електронному кабінеті.

Отримані РК

У цьому вікні користувачі Електронного кабінету отримують список «зменшуючих» РК, що надійшли до них на реєстрацію від контрагентів (рис. 4). Очевидно, від дати, вказаної у першій графі, потрібно рахувати 15 днів, наданих покупцю для їх реєстрації.

img 13

Рис. 4. Розділ «Отримані РК» вкладки «Реєстрація ПН/РК»

Важливо! У цьому режимі користувачі отримують доступ до всіх «зменшуючих» РК незалежно від методу їх надсилання. Отже, якщо продавець виписав РК і надіслав його до ЄРПН за допомогою будь-якої іншої системи роботи з податковою звітністю, цей РК буде доступний покупцеві в Електронному кабінеті для підпису в режимі «Отримані РК».

Одержувач «зменшуючих» РК у цьому режимі має можливість переглянути, img 14 і img 15 вказаний документ на реєстрацію в ЄРПН.

Зверніть увагу: квитанцію про реєстрацію або відмову в реєстрації «зменшуючих» РК отримає продавець, проте покупець отримає інформацію про реєстрацію вказаного РК у розділах «Єдиний реєстр податкових накладних» і «Система електронного адміністрування ПДВ» Електронного кабінету*.

* Детальніше про функції вказаних розділів читайте в консультації «Електронний кабінет: новий дизайн чи тотальне перетворення» // «БТ», 2018, № 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі