23.04.2018

Збитки були більші, стали менші: фіскали «заряджені» на штраф

Чи повинен платник податку нарахувати штрафні санкції згідно зі ст. 50 ПКУ та пеню у разі подання уточнюючої податкової декларації з податку на прибуток підприємств, якщо від’ємне значення показника у рядку 19 зменшується/ збільшується?

Згідно з п. 50.1 ПКУ платник, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання (далі — ПЗ) минулих податкових періодів, зобов’язаний:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок (УР) і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 % від такої суми до подання такого УР;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації за наступний період, у якому виявлено факт заниження ПЗ, збільшену на суму штрафу у розмірі 5 %.

Зауважте: форми УР з податку на прибуток немає, його роль виконує уточнююча декларація (УД).

Контролери відзначають:

1) зменшення від’ємного значення рядка 19 декларації, яка уточнюється, призводить до відображення в рядку 26 УД податкового зобов’язання зі знаком «+», а

2) збільшення, — до відображення ПЗ зі знаком «-».

Тобто у першому випадку контролери вбачають заниження ПЗ з податку на прибуток, а у другому — їх завищення.

Висновок фіскалів: при зменшенні від’ємного значення в рядку 19 декларації, яка уточнюється, платник повинен нарахувати штрафні санкції згідно з п. 50.1 ПКУ та пеню за п.п. 129.1.3 ПКУ. При збільшенні від’ємного значення штрафних санкцій не передбачено.

З останнім погоджуємось, а ось зі штрафами/пенею за наявності збитків, навіть після їх уточнення в бік зменшення, категорично не згодні. Вважаємо, що за помилки як заниження, так і завищення від’ємного значення (збитку) санкції не повинні застосовуватись рівнозначно**.

** Детальніше в «Темі тижня. Помилки в декларації з податку на прибуток» // «БТ», 2018, № 14.