23.04.2018

Розрахунок коригування: порядок заповнення при поверненні товару/передоплати

Який порядок заповнення табличної частини розрахунку коригування (РК), що складається продавцем у разі повернення ним суми передоплати (авансу) / повернення йому товарів?

Якщо після складання податкової накладної (ПН) здійснюється повне повернення суми передоплати (авансу) / поставлених товарів або повернення залишку суми передоплати (авансу) / поставлених товарів, постачальник на дату такого повернення повинен скласти РК (п. 192.1 ПКУ).

У табличній частині такого РК:

• у гр. 1 зазначають номер рядка ПН, який коригується;

• у гр. 2 — причину коригування: «Повернення товару або авансових платежів»;

• до гр. 7 переносять кількість товарів/послуг з гр. 6 рядків ПН, яка коригується (зі знаком «-» і з урахуванням РК, поданих раніше до такого рядка);

• до гр. 8 вносять остаточну ціну, зазначену у гр. 7 рядків ПН, яка коригується (з урахуванням РК, поданих раніше до такого рядка);

• гр. 9 і гр. 10 залишаються незаповненими;

• до гр. 13 переносять загальний обсяг постачань (без ПДВ), зазначений у гр. 10 ПН, яка коригується (зі знаком «-» і з урахуванням РК, поданих раніше до такого рядка).

При цьому до гр. 3, 4.1 — 4.3, 5, 6, 11 і 12 переносять показники з коригованої ПН без змін.

Увага! Якщо товар або кошти повертаються частково (у продавця залишається частина авансу в рахунок майбутніх постачань товарів/послуг або покупець повертає частину поставленого товару), РК складається в порядку, передбаченому при зміні ціни або кількості товарів/послуг* (залежно від того, яке коригування через часткове повернення товарів/коштів потрібно провести — змінити кількість або ціну).

** Аналогічне роз’яснення було й раніше в категорії 101.16 ЗІР ДФСУ (діяло до 12.04.18 р.).

** Аналогічне роз’яснення було й раніше в категорії 101.16 ЗІР ДФСУ (діяло до 12.04.18 р.).

* Детальніше про нюанси заповнення РК у консультації «Розрахунок коригування до податкової накладної: ДФСУ змінює правила заповнення» // «БТ», 2018, № 15.