03.12.2018

НМА — до групи 5, ЕЦП — до групи 6

До яких груп нематеріальних активів (НМА) відносять витрати на придбання права користування комп’ютерними програмами та придбання кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів?

Визначення НМА для цілей як бухгалтерського, так і податкового обліку (зокрема, податку на прибуток підприємств) дає п. 4 П(С)БО 8 «Нематеріальні активи».

Для податкового обліку групи НМА визначені у п.п. 138.3.4 ПКУ, відповідно до якого відносяться:

• до групи 5 — зокрема, комп’ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляції даних (баз даних)… крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті;

• до групи 6 — інші НМА…

Отже, витрати на придбання права користування комп’ютерними програмами відносять до групи 5 НМА.

Подробиці з питань обліку комп’ютерних програм знайдете в Темі тижня «Комп’ютерні програми» // «БТ», 2017, № 38.

Згідно з п. 1 ст. 1 Закону України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.17 р. № 2155-VIII електронний підпис (за звичкою назвемо його ЕЦП) — це електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов’язуються і використовуються ним як підпис.

Кваліфікований електронний підпис — це удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа. Засіб електронного підпису чи печатки — це апаратно-програмний або апаратний пристрій чи програмне забезпечення, які використовуються для створення та/або перевірки електронного підпису чи печатки.

Отже, витрати на придбання такого засобу (ЕЦП) та кваліфікованого сертифіката відкритого ключа відносять до групи 6 НМА.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 102.05