№49

Бухгалтерський тиждень, грудень, 2018/№ 49 Інші номери журналу ›
  • Воєнний стан: не скрізь і ненадовго Закон України від 26.11.18 р. № 2630-VIII «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»
  • Пальному та спирту — тотальний контроль, плюс «по нитці» з еко- та ресурсних податків Законопроект від 05.11.18 р. № 9260 «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законодавчих актів щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів»
  • Позиція Мінфіну: «нерезидентські» різниці — за підсумками року Наказ Мінфіну від 14.11.18 р. № 887 «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо застосування положень підпунктів 140.5.4, 140.5.6 пункту 140.5 статті 140 Податкового кодексу України стосовно визначення податкового (звітного) періоду для коригування фінансового результату до оподаткування»
  • Держбюджет-2019 прийнято Законопроект від 15.09.18 р. № 9000 «Про Державний бюджет України на 2019 рік»
  • Новорічно-подарунковий «безПДВ» Офіс великих платників податків (далі — ОВПП) ДФС доречно нагадав про «довгограючий» Закон України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічних і різдвяних свят для дітей і на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-III.
  • «Євробляхерів» змушують до пільгового розмитнення Після довгих дебатів ВРУ вирішила «врегулювати» ситуацію, що склалася, зі «схемним» (у режимах або тимчасового ввезення, або транзиту) ввезенням легковиків на «євробляхах».
  • Нові правила ввезення «євроблях» Законом України «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України» встановлені нові правила ввезення автомобілів для особистого користування, зокрема:
  • Якщо «обидві» амортизації рівні: РІ подавати! ОВПП ДФС вимагає: навіть при рівності сум нарахованої амортизації основних засобів та/або нематеріальних активів у бухгалтерському обліку тим же показникам, але розрахованим відповідно до норм ПКУ, тобто коли результат розрахунку «амортизаційних» податкових різниць дорівнює нулю, додаток РI до декларації з податку на прибуток підприємств подавати слід обов’язково.
  • Календар тижня
  • Авансова податкова накладна: ситуації «з життя» Сьогодні розберемо декілька ситуацій, що стосуються складання податкової накладної (ПН) на передоплату? Як і на яку дату складати ПН при отриманні від роздрібного покупця передоплати за товар? Коли виникають податкові зобов’язання при продажу подарункового сертифіката і подальшого «отоварювання» покупцем на суму такого сертифіката? Скільки ПН виписувати, якщо надійшла одна оплата за декілька видів послуг?
  • ДФСУ оновила критерії ризиковості платника та ризиковості операцій ДФСУ на своєму офіційному сайті 13.11.18 р. опублікувала оновлені критерії ризиковості платника податку та критерії ризиковості здійснення операцій**. Обговоримо ці нові критерії, що впливають на процес реєстрації податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК) в єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).
  • Штрафи за договорами: облік та оподаткування в одержувача У рахунку-акті, отриманому від постачальника послуг зв’язку, нараховану суму до сплати зменшено на суму штрафу і написано: «враховано як залік зустрічних вимог». Як відобразити цю суму в бухгалтерському обліку? І як вона вплине на оподаткування?
  • Кого та як перевіряють захисники прав споживачів? За трудовиками та податківцями інші перевіряючі залишаються «в тіні». У тому сенсі, що говоримо про них ми набагато рідше, ніж про вищезгаданих візитерів. Але зараз зробимо виняток і розглянемо порядок проведення перевірок Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі — Держпродспоживслужба)* у частині захисту прав споживачів.
  • Харчування, доставка, спортзал для працівників Приводом для написання цієї статті стала серія листів ДФСУ, які були присвячені темі оподаткування таких соцпакетних фішок, як надання житла у рамках трудового договору, харчування за принципом «шведський стіл», доставка співробітників на роботу, спортзал для працівників. Так-от, висновки цих листів відрізнялися від своїх «попередників». А це, погодьтеся, сигнал про те, що думка фіскалів змінюється. В який бік вітер дме? Розбираємося!
  • Продаж «давальницької» продукції: чи потрібен РРО? Виробниче підприємство передало переробному підприємству цукровий буряк для виробництва з нього на давальницьких умовах цукру. Отриману продукцію маємо намір частково реалізувати за готівку фізичним особам. Чи потрібно при цьому використовувати РРО?
  • Страховий стаж для розрахунку лікарняних працівника з інвалідністю Працівник з інвалідністю, який отримує пенсію по інвалідності, працює на підприємстві в режимі неповного робочого часу за основним місцем роботи. Як правильно порахувати йому страховий стаж для оплати лікарняного листа? Дуже часто працівник з інвалідністю приймається на роботу з установленням йому режиму неповного робочого часу. Тому питання визначення страхового стажу для таких працівників достатньо актуальне. Тож давайте розбиратися.
  • Не показали ПК протягом 1095 днів У підприємства є вхідна податкова накладна (виписана 30.07.15 р., зареєстрована 16.12.15 р.), не врахована в податкових деклараціях протягом 1095 днів. Що тепер робити з такою податковою накладною і реєстраційним лімітом? Чи необхідно нарахувати податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ?
  • Де показати дебетове сальдо за рахунком зобов’язань? В якому рядку форми № 1-м «Баланс» показують дебетове сальдо за субрахунком 661 «Розрахунки за заробітною платою»?
  • НМА — до групи 5, ЕЦП — до групи 6 До яких груп нематеріальних активів (НМА) відносять витрати на придбання права користування комп’ютерними програмами та придбання кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів?
  • Копії квитанцій про подану податкову звітність Чи може платник отримати копію першої та/або другої квитанцій про надсилання електронних документів та за який період?
  • Річна інвентаризація Наближається кінець року, отже, й обов’язкова щорічна інвентаризація. І хоча ця процедура не нова і кожне підприємство має з нею справу щонайменше раз на рік, питання про порядок проведення інвентаризації та документування її результатів усе одно залишаються. Ця Тема тижня допоможе вам із ними розібратися. Ви дізнаєтеся, як підготуватись до проведення інвентаризації, як її провести та, звісно, як правильно відображати результати інвентаризації в обліку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі