17.12.2018

Як скласти новий фін-/не фін- Звіт про управління

Мінфін продовжує переводити вітчизняний бухоблік та фінзвітність на «евро»-рейки. Про відповідні новації Закону про бухоблік ви знаєте з торішньої консультації «Зміни до головного бухгалтерського закону: що нас чекає» // «БТ», 2017, № 43-44. Тепер Мінфін затвердив Методичні рекомендації зі складання Звіту про управління.

Говорячи формально: цей Звіт повинен містити достовірну фінансову і нефінансову інформацію про діяльність підприємства, його стан і перспективи розвитку та розкривати основні ризики і невизначеності його діяльності. Іншими словами, звичний для нас акцент на контрольні функції фінзвітності переноситься на інформаційні. От і цей Звіт — тільки частково фінансовий. До того ж він не має затвердженої форми.

Стосується він передусім великих підприємств (уперше подається у складі річної фінзвітності за 2018 рік), а середні підприємства можуть обмежитися включенням до нього лише фінансової інформації (про взаємозв’язок «масштабів» підприємств згідно з градацією Закону про бухоблік і їх фінзвітних обов’язків — див. консультацію «Масштаб підприємства та фінзвітність» цього номера).

(Наказ Мінфіну від 07.12.18 р. № 982 діє з 07.12.18 р.)