05.02.2018

Додаток Д7 і К°: вічні супутники січневої ПДВ-декларації

Платники ПДВ знають: подавати додатки до ПДВ-декларації необхідно за наявності подій, що підлягають відображенню в таких додатках (якщо заповнений відповідний рядок у ПДВ-декларації). Але! Є низка ПДВ-додатків, подання яких не залежить від наявності відміток у рядках ПДВ-декларації. Про один з них (заяву про вибір квартального податкового періоду) ми вже розповіли в «БТ», 2018, № 3. На черзі ПДВ-додатки, які можуть бути подані тільки у складі ПДВ-декларації за січень (I квартал) звітного року. Поїхали!

Делегуємо права філіям

Перший з таких ПДВ-додатків — Повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права складати податкові накладні (ПН) і розрахунки коригування (РК).

Як ви вже здогадалися, його подають платники ПДВ, що мають філії та інші структурні підрозділи, які (п. 1 Порядку № 1307*):

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

• самостійно здійснюють постачання товарів/послуг;

• проводять розрахунки з постачальниками/споживачами.

При цьому направляють повідомлення податківцям разом з декларацією за перший звітний період року (тобто за січень / I квартал). Надалі, якщо раптом протягом року в переліку заявлених філій стануться зміни, повідомлення доведеться подати ще раз (але вже з відкоригованими даними) разом з ПДВ-декларацією за той звітний період, в якому зміни мали місце (п. 9 розд. III Порядку № 21**).

** Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

Зверніть увагу: форму повідомлення серед звичайних ПДВ-додатків до декларації (додатків Д1 — ДС9) ви не знайдете. Шукайте її в додатку 2 до Порядку № 21.

Заповнити його нескладно. Досить зазначити загальні дані про платника ПДВ (у шапці повідомлення), а в табличній частині:

• числовий номер філії;

• його код ЄДРПОУ;

• найменування філії;

• і його податкову адресу.

І не забувайте! Подаючи такий додаток у складі ПДВ-декларації за січень (I квартал) 2018 року, обов’язково поставте відповідну відмітку в заключній частині такої ПДВ-декларації.

Після того як ви делегуєте право складання НН/РК філіям, вони зможуть заповнювати спеціальне поле «Номер філії постачальника (продавця)», а їх контрагенти — поле «Номер філії отримувача (покупця)» (пп. 1 і 7 Порядку № 1307)***.

*** Детальніше — у Шпаргалці бухгалтера «Податкова накладна — 2017: підказки на всі випадки життя» // «БТ», 2017, № 14.

Розподіляємо ПДВ

Другий додаток, про яке піде мова, — це додаток Д7. У складі ПДВ-декларації за січень (I квартал) 2018 року його подають ті платники ПДВ, які (п.п. 5 п. 3 розд. V Порядку № 21):

• здійснюють як оподатковувані, так і неоподатковувані операції і робили це минулого року;

• новостворені платники ПДВ та/або платники ПДВ, у яких протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, а в поточному (першому) звітному періоді вони задекларовані.

Щоб заповнити додаток Д7, першій групі платників ПДВ досить продублювати дані з ряд. 3.1 таблиці 1 додатка Д7 грудневої ПДВ-декларації в ряд. 1 таблиці 1 додатка Д7 ПДВ-декларації за січень.

Адже такі платники ПДВ вже провели усі необхідні розрахунки за підсумками 2017 року****.

**** Подробиці — у Темі тижня «Перерозподіл ПДВ — 2017» // «БТ», 2017, № 51.

Розрахувавши і заповнивши необхідні рядки в таблиці 1 додатка Д7, подайте додаток у складі ПДВ-декларації за січень (I квартал) 2018 року. І не забудьте повідомити про це податківців, поставивши відповідну відмітку у кінці такої ПДВ-декларації.