15.01.2018

Гарантійне обслуговування сільгосптехніки: оподатковуємо правильно

Лист ДФСУ від 29.12.17 р. № 3203/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Податок на прибуток. У листі, що коментується, податківці цілком справедливо відзначили, що товаровиробник, який проводить гарантійне обслуговування сільгосптехніки (як малодохідник, так і високодохідник), не коригує фінрезультату до оподаткування на різниці, пов’язані з такою операцією.

Річ у тому, що в ПКУ не передбачено таких різниць. Ці операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку.

ПДВ. Що стосується обкладення таких операцій ПДВ, то податківці, як і раніше (див. консультацію «Безкоштовний гарантійний ремонт: чи нараховувати ПДВ-зобов’язання» // «БТ», 2017, № 32), вважають, що такі операції оподатковують залежно від того, чи включається товар/послуга, використані при такому обслуговуванні, до складу собівартості оподатковуваного товару (детальніше про це читайте в статті «Облік гарантійних ремонтів у виробника» // «БТ», 2016, № 14).

Так, якщо товар використаний при гарантійному обслуговуванні:

1) не включають до собівартості проданого товару, то відбувається безкоштовна передача товарів/послуг. А тому виробник має нарахувати ПДВ за загальними правилами, встановленими п. 188.1 ПКУ, тобто слід скласти і зареєструвати в ЄРПН дві податкові накладні:

• одну — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання (0 грн.);

• другу — на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання / звичайної ціни над фактичною ціною.

Увага! «Компенсуючі» ПДВ-зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ не нараховуємо;

2) включають до собівартості проданого товару, то запчастини і послуги, використані при гарантійному обслуговуванні, вважаються використаними в оподатковуваних операціях. А отже, така операція не розглядається як окрема операція з постачання товарів/послуг і не підлягає обкладенню ПДВ.