Безкоштовний гарантійний ремонт: чи нараховувати ПДВ-зобов’язання

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 18.07.17 р. № 1262/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці порушили питання нарахування ПДВ на вартість матеріалів, використаних при безкоштовному гарантійному ремонті, проведеному за наданою підприємством гарантією на власні роботи.

Відповідь вийшла цілком очікуваною. Можна вважати сталим такий підхід контролерів.

1. Безкоштовна передача товарів/послуг є об’єктом ПДВ-обкладення (ст. 185 ПКУ). При цьому базу для нарахування ПДВ визначаємо за загальними правилами, встановленими п. 188.1 ПКУ, а «компенсуючі» ПДВ-зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ не нараховуємо*.

* Див. наш коментар до листа ДФСУ від 10.05.17 р. № 96/6/99-99-15-03-02-15/ІПК // «БТ», 2017, № 21.

Тоді платник ПДВ зобов’язаний скласти і зареєструвати в ЄРПН дві податкові накладні:

• одну — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання;

• другу — на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання / звичайної ціни / балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною.

2. Якщо ж вартість безкоштовно переданих товарів і наданих послуг включається до складу вартості оподатковуваних операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг і компенсується їх споживачами, збільшуючи при цьому базу обкладення ПДВ, то ці товари/послуги вважаються використаними в оподатковуваних операціях. Відповідно така операція не розглядається як окрема операція з постачання товарів/послуг, і не підлягає обкладенню ПДВ.

На наш погляд, про включення вартості матеріалів, використаних при безкоштовному гарантійному ремонті, у собівартість оподатковуваної продукції може свідчити проведення гарантійного ремонту за рахунок відповідного резерву. Детальніше про це читайте в статті «Облік гарантійних ремонтів у виробника» // «БТ», 2016, № 14.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі