29.01.2018

У якому періоді відображати податкові накладні, «амністовані» 2 січня 2018 року

У вересні 2017 року постачальник склав податкову накладну (ПН) і своєчасно направив її на реєстрацію в ЄРПН. Проте ПН була заблокована. З часом постачальник подав «разблокувальні» документи. Проте до 01.12.17 р. комісія ДФСУ так і не вирішила, що робити з такою ПН. У січні вона була зареєстрована в ЄРПН. У якому періоді покупець може включити в податковий кредит таку ПН?

Дійсно, починаючи з 01.01.18 р. на якийсь час призупинена дія системи блокування реєстрації ПН в ЄРПН і «амністовані» деякі із заблокованих раніше ПН (подробиці — у Темі тижня «Податкова міні-реформа — 2018» // «БТ», 2018, № 1-2). Ось тільки, що робити з таким «щастям» покупцеві (у якому періоді відображати в ПДВ-звітності), — ніхто не пояснив. Давайте з’ясуємо це самостійно.

За загальним правилом, для покупця період відображення ПН у ПДВ-декларації залежить від:

• своєчасності реєстрації/факту реєстрації ПН в ЄРПН (визначає початок періоду, протягом якого покупець може включити ПН в податковий кредит (ПК));

• бажання покупця скористатися таким правом.

Нам треба визначити перший місяць 1095-денного періоду, в якому покупець має право сформувати ПК за «амністованою» ПН. А для цього слід з’ясувати, чи своєчасно ПН потрапила в ЄРПН. Тоді згідно з пп. 198.6 і 201.10 ПКУ:

• ПН, зареєстровану в ЄРПН у встановлені строки, покупець зможе включити в ПК починаючи з періоду складання ПН (у нашому випадку — з вересня 2017 року);

• ПН, що потрапила в ЄРПН із затримкою (але у рамках 1095 календарних днів) — починаючи з періоду реєстрації ПН в ЄРПН (у нашому випадку — із січня 2018 року).

Ось тут і виникає найголовніше запитання: чи вважати розблоковану ПН зареєстрованою в ЄРПН своєчасно, якщо така ПН була спрямована на реєстрацію вчасно?

На жаль, ні ПКУ, ні податківці не дають прямої відповіді на це запитання.

На наш погляд, у такій ситуації краще обрати менш ризикований варіант — «амністовані» ПН включити в ПК періоду їх розблокування. Тобто в ПК січня 2018 року.

Річ у тому, що п. 201.10 ПКУ чітко встановлює граничні строки для реєстрації ПН в ЄРПН:

• для ПН, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, — до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

• для ПН, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, — до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, що йде за місяцем, в якому вони складені.

При цьому в ньому немає жодних винятків, які б передбачали випадки переривання зазначених строків або ж їх призупинення для розблокованих ПН.

Тому цілком імовірно, що податківці наполягатимуть на відображенні ПН, розблокованих згідно із Законом № 2245*, саме в січні 2018 року.

* Закон України від 07.12.17 р. № 2245-VIII.

Звичайно, такий підхід несправедливий і багато платників ПДВ хотіли б включити розблоковані ПН у ПК грудня (IV кварталу) 2017 року.

Бо, якщо проаналізувати порядок блокування, раніше прописаний у п. 201.16 ПКУ, то стане очевидно, що сам період блокування повинен як би «випадати» із загальних ПДВ-правил (подробиці — у статті «Податкову накладну заблокували: наслідки для продавця і покупця» // «БТ», 2017, № 31).

Саме з цієї причини на період блокування призупиняється перебіг строків для штрафів за затримку реєстрації ПН в ЄРПН (про що досі свідчить п. 1201.1 ПКУ). Зупинявся і перебіг строку, відпущеного на формування ПК за операцією (п. 198.6 ПКУ в редакції до 01.01.18 р.). Логічно припустити, що повинні перериватися і граничні строки реєстрації ПН в ЄРПН.

Але! На жаль, законодавці забули про це прописати в ПКУ. Тому доти, доки контролери не прояснили це питання, ризикувати не варто. ПН, розблоковані в січні 2018 року, безпечніше включити в ПК січня.