Теми статей
Обрати теми

Податкову накладну заблокували: наслідки для продавця і покупця

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Минув перший місяць, відколи запрацювала система блокування податкових накладних. За цей час платники ПДВ дізналися про критерії, яких слід дотримувати, а також про те, що потрібно зробити для розблокування «горе»-накладної. Тепер залишилося з’ясувати — який звітний період обрати для відображення заблокованої податкової накладної в ПДВ-звітності (як постачальникові, так і покупцеві). А також, чи варто турбуватися про штрафи за затримку реєстрації заблокованої накладної. Про це розповімо вам прямо зараз.

Наслідки для продавця

Поза сумнівом, блокування податкової накладної (ПН) — це вантаж, який лягає на плечі продавця. Йому не лише потрібно з’ясувати причину такого блокування, але й зібрати та відправити податківцям «розблокувальні» документи й у разі негативного рішення Комісії ДФСУ зробити все, щоб оскаржити таке рішення.

Але водночас не варто забувати і про інші нюанси.

Період відображення в ПДВ-звітності. Дотримуючи загальних правил, постачальник зобов’язаний відобразити податкові зобов’язання за ПН у тому звітному періоді, у якому виникли податкові зобов’язання (ПЗ) − була складена ПН (пп. 187.1, 201.1 і 201.10 ПКУ). Причому незалежно від того, заблокована вона чи ні.

Однак деякі продавці, не бажаючи зв’язуватися з «розблокувальною» комісією ДФСУ або ж просто бажаючи прискорити процес реєстрації ПН у ЄРПН (на догоду покупцеві), трохи виправляли первинну (заблоковану) ПН і знову відправляли її (з тією ж датою, тільки під іншим номером) на реєстрацію в ЄРПН.

У результаті могло виявитися, що в постачальника на одну операцію виписано декілька ПН.

У такій ситуації:

• якщо всі ПН, відправлені на реєстрацію в ЄРПН, заблоковані — нараховуємо ПЗ за операцією, але (!) тільки один раз. І одну з ПН показуємо в ПДВ-звітності. Усі інші ПН вважаємо помилково виписаними. При цьому анульовувати їх за допомогою розрахунку коригування (РК) не потрібно (подробиці див. на с. 34);

• якщо платник все ж домігся свого і після черги заблокованих ПН одну ПН вдалося зареєструвати в ЄРПН — тоді всі заблоковані ПН вважаємо помилково виписаними (показувати їх у звітності не потрібно, як і анулювати через РК). До складу ПЗ включаємо тільки зареєстровану ПН. Причому в тому звітному періоді, у якому така ПН була складена.

Увага! Якщо постачальник не покаже ПЗ у ПДВ-звітності, то податківці при найближчій перевірці донарахують йому такі ПЗ. Але вже з нарахуванням штрафу в розмірі 25 % від суми ПДВ, вказаної в ПН (п. 123.1 ПКУ).

Тож вирішуйте самі — подавати «розблокувальні» документи чи ні. Це ваше право, а не обов’язок (п.п. 201.16.2 ПКУ). Проте відобразити ПЗ за операцією ви зобов’язані.

Штрафи за затримку реєстрації. Пункт 1201.1 ПКУ запевняє нас у тому, що в разі зупинки реєстрації ПН/РК у ЄРПН штрафні санкції за затримку реєстрації ПН/РК у ЄРПН не застосовуються на період призупинення такої реєстрації до прийняття рішення про відновлення реєстрації таких ПН/РК.

А що відбувається за межами цього строку?

ПКУ не надає чіткої відповіді на це запитання. Контролери теж поки мовчать.

Давайте розглянемо можливі варіанти:

1. ПН направлена на реєстрацію в ЄРПН у встановлені строки, і її заблокували.

На жаль, у п. 201.10 ПКУ немає прямої вказівки на те, що граничний строк «своєчасної» реєстрації ПН у ЄРПН (відведений до кінця місяця або по 15-те число наступного місяця) подовжується на весь період блокування ПН. Там ідеться про продовження тільки строку (365 календарних днів), відпущеного для реєстрації ПН у ЄРПН у принципі.

Але оскільки при цьому подовжується і період «безштрафної» реєстрації заблокованої ПН (пп. 1201.1 та 1201.2 ПКУ), то виходячи з системного прочитання норм ПКУ можна стверджувати, що строк для поточної реєстрації ПН у ЄРПН також має бути продовжений. Як? Давайте розглянемо декілька ситуацій:

а) реєстрацію ПН відновили після блокування.

У такому разі ПН буде направлена на реєстрацію в ЄРПН у день прийняття позитивного рішення «розблокувальною» Комісією ДФСУ (п.п. 201.16.4 ПКУ).

Але! З оглядкою на розмір реєстраційного ліміту (РЛ).

Якщо ліміту вистачає — платникові надійде квитанція про реєстрацію ПН. Якщо ні, то разом з квитанцією про рішення Комісії ви отримаєте ще і квитанцію про очікування реєстрації у зв’язку з недостатністю РЛ (∑Накл). Тоді ПН буде зареєстрована — щойно з’явиться ліміт.

Як довго можна тягнути зі збільшенням РЛ? На жаль, податківці поки що цей момент не роз’яснили. На нашу думку, платник ПДВ має право без застосування штрафів збільшити свій РЛ упродовж тієї кількості днів, яка залишалася для реєстрації ПН у момент її блокування.

Приклад. ПН складена 13.07.17 р. і направлена на реєстрацію в ЄРПН 24.07.17 р. Цього ж дня вона була заблокована. Постачальник підготував усі необхідні документи і направив їх у Комісію ДФСУ на розгляд 26.07.17 р.

Припустимо, 02.08.17 р. Комісія прийняла рішення відновити реєстрацію ПН у ЄРПН. Якщо цього дня була достатньою сума РЛ, то ПН буде зареєстрована в ЄРПН того ж дня. Якщо ж реєстраційної суми не вистачило, то розглянемо два варіанти:

варіант 1платник збільшив РЛ 07.08.17 р.;

варіант 2РЛ був збільшений 10.08.17 р.

У першому варіанті штрафи за затримку реєстрації постачальникові не повинні загрожувати. У день, коли ПН заблокували, до граничного строку її реєстрації залишалося 7 календарних днів (з урахуванням дня блокування). Якщо провести аналогію з призупиненням плину строку позовної давності (ст. 263 ЦКУ), то після відновлення процедури реєстрації ПН плин строку своєчасної реєстрації повинен оновитися. Тобто починаючи з дня прийняття позитивного рішення Комісією ДФСУ у платника ще є 7 днів для своєчасної реєстрації заблокованої ПН. Таким чином, отримуємо новий граничний строк — 09.08.17 р.

У другому варіанті через нестачу РЛ ПН потрапила в ЄРПН 10.08.17 р. (після закінчення нового строку своєчасної реєстрації), тому, на наш погляд, контролери мають право застосувати штраф за затримку реєстрації за ст. 1201 ПКУ;

б) у реєстрації ПН у ЄРПН відмовлено.

У «штрафних» пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ передбачено, що штрафні санкції за затримку реєстрації не застосовуються в період призупинення такої реєстрації до прийняття Комісією ДФСУ позитивного рішення.

Цю норму можна трактувати двояко.

З одного боку, йдеться про період блокування: з дати, коли ПН була заблокована, до дати, коли закінчилася процедура блокування (Комісія ДФСУ прийняла рішення розблоковувати реєстрацію або відмовити). Тобто після відмови в реєстрації ПН платникові знову загрожують штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН.

Щоб їх уникнути, платник ПДВ повинен або вжити заходів для того, щоб зареєструвати таку ПН (повторно направити її на реєстрацію) або відмовитися від здійснення операції, яка стала приводом для складання такої ПН.

З іншого боку, згадується позитивне рішення Комісії. Тому можна наполягати — поки немає такого позитивного рішення, штрафи не застосовуються. Але при цьому постраждає покупець, який не отримає права на податковий кредит;

в) ПН так і залишилася заблокованою (документи на розблокування не надсилали).

Тут може бути два варіанти:

• якщо це ПН, яку постачальник відображатиме в ПДВ-звітності, то штрафні санкції за затримку реєстрації за нею не загрожують, оскільки період блокування не закінчився (немає рішення Комісії ДФСУ).

Хоча в контролерів може виникнути запитання — чому ПН на операцію досі не зареєстрована в ЄРПН? У цьому випадку не виключено, що податківці можуть застосувати штраф за відсутність реєстрації ПН на операцію.

Але! Застосувати такий штраф можна тільки після закінчення 365 календарних днів, відпущених для подання «розблокувальних» документів. До цього моменту підстав для нарахування такого штрафу немає;

• якщо ж ідеться про помилково виписану ПН — то штрафувати постачальника за затримку реєстрації в ЄРПН такої ПН контролери не мають права. Адже такого документа взагалі не мало бути.

2. Заблокована ПН була направлена на реєстрацію в ЄРПН із запізненням.

Тут, без сумніву, буде штраф за затримку реєстрації. Адже нараховується він за кожен факт порушення граничних строків реєстрації (п. 1201.1 ПКУ). І якщо такий факт уже наявний — нічого не зміниш. Навіть якщо потім таку ПН заблокували.

Ліміт реєстрації. Скажемо відразу, заблокована ПН у ЄРПН не потрапляє.

І не важливо, що у квитанції, яка повідомляє про призупинення реєстрації ПН у ЄРПН, написано: «ДОКУМЕНТ ПРИЙНЯТО. РЕЄСТРАЦІЯ ЗУПИНЕНА». Ця фраза означає лише те, що ПН перебуває ніби в «підвішеному стані». Від постачальника вона вже пішла, а в ЄРПН ще не потрапила.

Підтверджує це:

• не лише сам п. 2001.3 ПКУ.

Нагадаємо: згідно з указаною нормою в розрахунку суми РЛ беруть участь виключно ті ПН/РК, які зареєстровані в ЄРПН (у складі показників ∑НаклОтр і ∑НаклВид);

• але і сама Система електронного адміністрування ПДВ.

Для того щоб переконатися, зробіть Запит про отримання відомостей з ЄРПН (J(F)1300104 або J(F)1301402) і у витягах, направлених у відповідь на ці запити, ви не знайдете жодної заблокованої ПН.

Більше того, відправивши Запит стосовно суми РЛ (форма J(F)1301206), ви помітите, що розмір вашого РЛ не змінився на суму ПДВ, указану в таких ПН.

Звідси доходимо висновку: сума ПДВ, указана в заблокованій ПН, не впливає на РЛ.

До речі, постачальникові це надає невеликий бонус. Так, поки одна з ПН перебуває в «підвішеному стані» (заблокована), невитрачений на неї РЛ можна використати для реєстрації в ЄРПН інших ПН.

Наслідки для покупця

Період відображення в ПДВ-звітності. Розпочнемо з того, що ПН, яка поки що не потрапила в ЄРПН (заблокована), не можна включати в ПК (п. 198.6 ПКУ).

Адже незважаючи на те, що постачальник її вже направив у ЄРПН, вона не вважається зареєстрованою. Рішення про те, потрапить така ПН у ЄРПН чи ні, ще повинна прийняти Комісія ДФСУ (звичайно, тільки після подання продавцем «розблокувальних» документів).

Тобто покупцеві залишається лише чекати:

• або коли постачальник складе нову (замість заблокованої) ПН і зареєструє її в ЄРПН;

• або розблоковує «зіпсовану» ПН (з процедурою розблокування ви можете ознайомитися в статті «Заблокували податкову накладну — подаємо «розблокувальні» документи» // «БТ», 2017, № 29). Про це покупцеві система сповістить окремою квитанцією.

Тільки починаючи з цього моменту покупець отримує право на ПК за такою ПН і відповідно може відображати її в ПДВ-звітності.

Який період для цього обрати? Теоретично, тут потрібно дотримувати загальних правил. Тобто залежно від того, своєчасно чи ні така ПН була зареєстрована в ЄРПН (п. 198.6 ПКУ).

На наш погляд, цей процес доволі трудомісткий. Найпростіше орієнтуватися на місяць реєстрації заблокованої ПН. Тоді точно не помилитеся.

Відмітимо. У разі зупинки реєстрації ПН/РК у ЄРПН плин строку, встановленого для формування ПК (365 календарних днів), припиняється на період призупинення реєстрації ПН і поновлюється з дня припинення процедури зупинки їх реєстрації (п. 198.6 ПКУ).

Тож якщо постачальник і затримається з реєстрацією ПН/РК через блокування, ви все одно встигнете включити «розблоковану» ПН у ПК.

Увага! Подавати додаток Д8 і скаржитися на свого заблокованого постачальника — марно.

Так, як і раніше, ви можете поскаржитися на свого контрагента, у випадку, якщо він (п. 201.10 ПКУ):

• допустить помилку в обов’язкових реквізитах ПН та/або

• порушить граничні строки реєстрації ПН/РК у ЄРПН.

Але! Окрім ПН/РК, реєстрація яких призупинена згідно з п. 201.16 ПКУ. Адже якщо така ПН заблокована, значить, постачальник уже направив її на реєстрацію в ЄРПН. Тому і карати його нема за що.

Реєстраційний ліміт. Як ми вже з’ясували вище, сума ПДВ, указана в заблокованій ПН, ніяк не впливає на розмір РЛ. І якщо для постачальника це плюс, то для покупця це величезний мінус.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі