07.05.2018

Перелік ризикових платників податків: ДФСУ затвердила Порядок формування

Наказ ДФСУ від 21.03.18 р. № 144 «Про затвердження Порядку формування територіальними органами та структурними підрозділами ДФС переліку ризикових платників податків, Рішення про врахування/неврахування Таблиці даних платника податків, Рішення про неврахування Таблиці даних платника податків»

Можна з упевненістю сказати, що на появу цього документа чекали багато платників ПДВ. Адже, потрапивши до переліку ризикових платників податків, вони отримують своєрідну «чорну мітку», і вірогідність спілкування з «розблокувальною» Комісією зростає багаторазово.

Нагадаємо. Критерії ризиковості платника податків визначені в листі ДФСУ від 21.03.18 р. № 959/99-99-07-18 // «БТ», 2018, № 14 (далі — лист № 959). Вони складаються з:

• основних критеріїв, які свідчать про фіктивність платника (пп. 1.1 — 1.5 листа № 959);

• додаткових критеріїв, на підставі яких фіскали можуть підозрювати платника податків у здійсненні ризикових операцій (п. 1.6 листа № 959).

Якщо платник ПДВ відповідає хоча б одному з таких критеріїв, то, потрапивши під моніторинг*, його ПН/РК обов’язково будуть заблоковані.

* Детальніше про це ви можете прочитати в статті «Друге пришестя системи блокування податкових накладних» // «БТ», 2018, № 14.

На жаль, наказ, що коментується, небагато додав до сказаного. У нім не прописано, за яким принципом «регіональні» Комісії ділитимуть платників податків на «хороших» і «підозрілих». У ньому йдеться про технологію «сортування» платників ПДВ.

1. На відповідність критеріям ризиковості перевірятимуть УСІХ платників ПДВ, які подають ПН/РК на реєстрацію в ЄРПН.

2. «Ризиковий» перелік формують виключно регіональні органи ДФСУ.

При цьому інформацію про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості, прописаним:

• у пп. 1.1 — 1.5 листа № 959, до «ризикового» переліку вносить представник підрозділу оперативного управління (який входить також і до складу «регіональної» Комісії);

• у п. 1.6 листа № 959, — голова «регіональної» Комісії.

3. Порядок виключення платника ПДВ з «ризикового» переліку чітко не прописаний.

У наказі, що коментується, сказано лише, що платника ПДВ, який раніше потрапив до «чорного» списку, можуть виключити з «ризикового» переліку:

• або за поданням структурного підрозділу ГУ ДФСУ (у разі виявлення невідповідності платника податків критеріям, прописаним у пп. 1.1 — 1.5 листа № 959) на підставі інформації і матеріалів, які спростовують відомості про відповідність ризиковим критеріям;

• або після ухвалення відповідного рішення Комісії (у разі виявлення невідповідності платника податків критеріям, зазначеним у п. 1.6 листа № 959).

А ось коли такі рішення повинні прийматися, як часто, на підставі яких документів і звідки такі документи мають бути отримані — жодного слова.

Виходить, регіональні органи ДФСУ прийматимуть такі рішення на свій страх і ризик? Поживемо — побачимо.

Форми врахування/неврахування Таблиці платника податків. Документом, що коментується, податківці також затвердили дві форми:

Рішення врахування/неврахування Таблиці даних платника податків — її направляють у відповідь на подану платником ПДВ Таблицю;

Рішення про неврахування Таблиці даних платника податків — її контролери направляють, якщо після врахування Таблиці вони з’ясують, що в такій Таблиці зазначена недостовірна інформація (п. 36 Порядку блокування № 117**).

** Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою Кабміну від 21.02.18 р. № 117.

Форми схожі між собою. Ось тільки в першій є поле, де може стояти відмітка про врахування Таблиці, а в другій — посилання на п. 36 Порядку блокування № 117.