Теми статей
Обрати теми

Друге пришестя системи блокування податкових накладних

Кравченко Дар’я, податковий експерт
«Перезавантаження» системи блокування почалося у березні 2018 року, коли з’явилася постанова Кабміну від 21.02.18 р. № 117. Цей документ не лише містив в собі новий порядок зупинки реєстрації податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК) в ЄРПН, але і встановлював порядок роботи Комісій ДФСУ («БТ», 2018, № 11). На жаль, у ньому не було найголовнішого — критеріїв, за якими блокуватимуться ПН/РК. За їх розробку взялася ДФСУ. Що з цього вийшло, ми розповімо в нашій статті.

Етапи перевірки ПН/РК

У порівнянні з 2017 роком, система блокування трохи ускладнилася. Тепер, перш ніж потрапити до ЄРПН, кожна ПН/РК проходитиме систему перевірки, що включає 4 етапи (рис. 1).

1. Перевірка на відповідність критеріям, що звільняють від моніторингу (відсікаючі критерії).

Якщо ПН/РК потрапляє хоча б під один з таких критеріїв, вона відразу буде зареєстрована в ЄРПН. Інші ПН/РК переходять на наступний етап. Тут вступає в дію система моніторингу.

2. Перевірка на відповідність критеріям ризиковості платника податків.

Якщо платник ПДВ потрапить хоча б під один з таких критеріїв — його ПН/РК будуть заблоковані. У такому разі, платникові ПДВ не уникнути листування з «розблокувальною» Комісією.

3. Перевірка на наявність позитивної історії у платника податків.

Якщо ж платник ПДВ, який виписав ПН/РК, не потрапив у «чорний» список «ризикових» платників ПДВ на попередньому етапі, а навпаки має позитивну податкову історію — система автоматично зареєструє ПН/РК в ЄРПН.

Якщо позитивних моментів в історії платника податків виявиться недостатньо, ПН/РК пройде ще один етап перевірки.

4. Перевірка за критеріями ризиковості здійснення операцій.

На цьому етапі буде прийнято остаточне рішення про долю ПН/РК. Якщо ПН/РК не пройде випробування — платникові ПДВ доведеться готувати «розблокувальні» документи і направляти їх у Комісію ДФСУ. Інакше — ПН/РК буде зареєстрована в ЄРПН.

img 1

Рис. 1. Порядок блокування ПН/РК у 2018 році

Критерії, що звільняють від моніторингу

ПН/РК не підлягають моніторингу, а відразу спрямовуються на реєстрацію в ЄРПН, якщо виконується хоча б одна з чотирьох умов:

1) ПН не підлягає наданню покупцеві та/або така ПН складена на пільгову операцію;

2) обсяг постачання, зазначений у ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН у поточному місяці, з урахуванням відправленої на реєстрацію в ЄРПН ПН/РК, складає менше 500 тис. грн. Звісно, якщо тільки керівник такого платника ПДВ не очолює ще 4 фірми;

3) платник ПДВ одночасно відповідає двом показникам:

• значення показника «податкового навантаження» (D) за останні 12 календарних місяців перевищує 3 %;

• загальна сума ПДВ у ПН/РК, відправлених на реєстрацію в ЄРПН за звітний місяць (Р), не більше ніж на 40 % перевищує максимальну місячну суму ПДВ у зареєстрованих ПН за останні 12 календарних місяців (Рм). Тобто виконується умова:

Р > Рм × 1,4.

Увага! ДФСУ повинна щомісячно (станом на перше число календарного місяця) розраховувати значення показника D (за даними останніх 12 календарних місяців) і кожного 10-го числа робити його доступним платникові ПДВ в Електронному кабінеті;

4) «розблокувальна» Комісія прийняла рішення врахувати інформацію, подану в Таблиці даних платника ПДВ.

Критерії ризиковості платника податків

«Неперевершена п’ятірка». «Найстрашнішими» критеріями є критерії ризиковості платника податків. Якщо за результатами моніторингу платник ПДВ потрапляє хоча б під один із таких критеріїв, реєстрація його ПН/РК в ЄРПН обов’язково буде призупинена. Не врятує в цьому випадку навіть позитивна податкова історія платника ПДВ (рис. 2).

img 2

Рис. 2. Основні критерії ризиковості платника податків

Але! Найбільше лякає те, що ризиковість платника податків тепер можуть встановлювати і Комісії ГУ ДФС в областях, м. Києві та Офісі великих платників ДФС.

Якщо, на їх думку, платник податків має ознаки ризиковості (тобто відповідає хоча б одному з додаткових критеріїв (рис. 3), то Комісія може внести його до «чорного списку» — спеціального переліку ризикових платників. І тоді ПН/РК платників ПДВ, які потрапили до такого переліку, автоматично блокуватимуться. Якщо до платника ПДВ претензій немає — ПН/РК проходить на наступний етап моніторингу.

img 3

Рис. 3. Додаткові критерії ризиковості платника податків

Показники позитивної податкової історії

Коли говорять про позитивну історію платника податків, відразу виникає асоціація з платником податків, який платить усі податки, і платить їх вчасно, веде відкриту госпдіяльність і прозорий бухгалтерський та податковий облік.

На жаль, у податківців свій погляд на те, яка податкова «біографія» вважається позитивною (див. рис. 4). Проте якщо ПН/РК потрапить хоча б під один із критеріїв, запропонованих контролерами, вона уникне перевірки на ризиковість операції.

img 4

Рис. 4. Показники, що визначають позитивну історію платника податків

Критерії ризиковості операції

Останнім етапом буде перевірка ПН/РК на ризиковість здійснюваної операції.

Для цього використовуються критерії, які платники ПДВ знають ще з 2017 року, хоча і трохи підкориговані. Детальну інформацію про них ви знайдете на рис. 5.

img 5

Увага! Для того щоб у вас під рукою завжди була вся нормативка, яка встановлює нові критерії блокування і регулює процедуру розблокування ПН/РК, ми помістили її в додатку «Документи» (див. матеріал «Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» цього номера.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі