21.05.2018

Перенесення робочого дня з квітня на травень: як вплине на зарплату

Згідно з рекомендаціями Кабміну, викладеними у розпорядженні КМУ від 11.01.18 р. № 1-р, на підприємстві перенесли робочий день з понеділка 30 квітня 2018 року на суботу 5 травня 2018 року. Як таке перенесення вплине на розрахунок зарплати? Чи вважати квітень не повністю відпрацьованим місяцем, якщо у зв’язку з перенесенням з 20 робочих днів працівники відпрацювали 19? У свою чергу, якщо всі дні в травні будуть відпрацьованими, то чи будуть у працівників понаднормові години роботи, оскільки через перенесення збільшилася кількість робочих днів (було 20, стало 21)?

У поставленому запитанні немає нічого складного. Хоча в бухгалтерів cхожі запитання іноді виникають. Давайте розкладемо все по поличках.

Перенесення робочих днів здійснюють з метою створення сприятливих умов для використання святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП), а також раціонального використання робочого часу. Займається цим Уряд, про що повідомляє у своєму розпорядженні. Так, на 2018 рік Кабмін рекомендував такі перенесення робочих днів (див. розпорядження КМУ від 11.01.18 р. № 1-р):

• з п’ятниці 9 березня 2018 року — на суботу 3 березня 2018 року;

• з понеділка 30 квітня 2018 року — на суботу 5 травня 2018 року;

• з п’ятниці 29 червня 2018 року — на суботу 23 червня 2018 року;

• з понеділка 24 грудня 2018 року — на суботу 22 грудня 2018 року;

• з понеділка 31 грудня 2018 року — на суботу 29 грудня 2018 року.

Увага! Рекомендації КМУ стосуються виключно роботодавців, у яких установлений п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями в суботу і неділю.

Зауважте: зазначені перенесення мають рекомендаційний характер. Рішення про перенесення робочих днів роботодавець приймає самостійно шляхом видання наказу або іншого розпорядчого документа. Якщо ж роботодавець прийняв рішення про перенесення робочих днів, то він повинен пам’ятати:

1. Рішення про перенесення робочих днів змінює графік роботи підприємства, установи, організації та норму тривалості робочого часу в місяцях, в яких уведено перенесення робочих днів. При цьому зверніть увагу: при перенесенні робочих днів загалом за рік не зменшуються тривалість робочого часу, фонд зарплати, обсяги виробництва тощо.

З рекомендацій Уряду про перенесення робочих днів у 2018 році видно, що березневі, червневі та грудневі перенесення не призводять до змін у тривалості робочого часу, адже всі вони проводяться в межах одного місяця (окремо в березні, червні та грудні 2018 року). Отже, норми тривалості робочого часу для цих місяців не змінилися*.

* Норми тривалості робочого часу на 2018 рік для 5-денного робочого тижня без перенесення робочих днів ви знайдете у Шпаргалці бухгалтера «Важливі цифри 2018 року для роботодавця» // «БТ», 2018, № 1-2, с. 23, а з урахуванням рекомендацій Уряду — у консультації «Працюємо/відпочиваємо з урахуванням перенесень» // «БТ», 2018, № 5.

А ось у результаті квітнево-травневих перенесень змінюються норми тривалості робочого часу для квітня і травня 2018 року. Так, змінилася кількість робочих днів у квітні з 20 на 19, у травні — з 20 на 21.

2. Виходити на роботу, надавати відпустки треба за зміненим у зв’язку з перенесенням робочих днів графіком роботи. Так, наприклад, якщо останній день відпустки припадає на п’ятницю 4 травня 2018 року, то при перенесенні робочого дня з 30 квітня на 5 травня працівник зобов’язаний приступити до роботи 05.05.18 р. (у суботу), як у день, який є для нього робочим згідно зі зміненим (у зв’язку зі «святковими» перенесеннями) графіком роботи.

3. Для збереження балансу робочого часу за рік тривалість встановленого робочого дня в суботу повинна дорівнювати тривалості робочого дня, за який здійснюється відпрацювання.

4. У табелі обліку використання робочого часу день, який переноситься (наприклад, 30 квітня), зазначаєте як вихідний (для працівників, які перебували у відпустці, — як відпустку). А ось день, коли здійснюється відпрацювання (субота 5 травня), — як робочий (проставляєте години (дні) роботи).

З основними особливостями квітнево-травневих перенесень робочих днів розібралися. Давайте далі проаналізуємо, як вплине на зарплату новий графік роботи підприємства після перенесення робочих днів з 30 квітня на 5 травня, оскільки саме це перенесення вплинуло на кількість робочих днів/годин у цих місяцях.

Отже, як ми сказали вище, перенесення робочих днів змінює як графік роботи підприємства, так і норму тривалості робочого часу в місяцях перенесення (див. таблицю нижче).

Місяці

Кількість робочого часу, дні/години

без урахування рекомендацій КМУ

з урахуванням рекомендацій КМУ

Квітень-2018

20/159

19/152

Травень-2018

20/159

21/166

Якщо оплата праці працівника здійснюється виходячи з денної або годинної тарифної ставки, то зарплату нараховують шляхом множення тарифної ставки на кількість фактично відпрацьованого часу.

Інша річ, коли працівникові встановлена місячна тарифна ставка (посадовий оклад). У такому разі якщо він повністю відпрацював усі дні за графіком роботи в місяці, за який проводиться розрахунок зарплати, то йому нараховують тарифну ставку (оклад) у повному розмірі. Водночас якщо такий працівник-«окладник» відпрацює через якісь причини (відпустка, хвороба тощо) не всі дні місяця, які згідно з графіком є для нього робочими, то заробітна плата йому буде нарахована тільки за фактично відпрацьовані дні**.

** Див. також лист Мінсоцполітики від 27.12.17 р. № 2993/0/101-17.

Оскільки у зв’язку з перенесенням робочих днів і у квітні, і у травні 2018 року змінюються графік роботи установи та норма робочого часу, то за умови відпрацювання працівником усіх днів за зміненим графіком (19 днів у квітні і 21 день у травні) йому нарахують зарплату як за повністю відпрацьований місяць. Якщо ж з якихось причин ці місяці будуть відпрацьовані не повністю, то зарплату слід нараховувати пропорційно відпрацьованим дням:

• квітень-2018:

ЗП за місяць : 19 днів за зміненою нормою квітня х фактичну кількість відпрацьованих днів;

• травень-2018:

ЗП за місяць : 21 день за зміненою нормою травня х фактичну кількість відпрацьованих днів.

Таким чином, говорити про те, що у зв’язку з перенесенням робочих днів квітень відпрацьовано не повністю, неправильно. Не буде і понаднормових годин при відпрацюванні 21 дня у травні 2018 року. Адже працівникам згідно з рекомендаціями КМУ встановлено новий графік роботи зі зміненою тривалістю робочого часу у квітні та травні. Та й оплачуватися робочий день у суботу буде як звичайний робочий день, а не відповідно до ст. 72 і 107 КЗпП, коли працівників залучають до роботи у вихідний день з компенсацією додаткового дня відпочинку або оплатою в «подвійному розмірі». При перенесенні робочих днів це правило не застосовується.